Κλείσιμο

DW: Λιγότερες γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία - Αποτυχημένο το οικονομικό μοντέλο του Ερντογάν

Η κρίση στην Τουρκία απειλεί τις μελλοντικές επενδύσεις -  Οι γερμανικές εταιρείες στην Τουρκία είναι απαισιόδοξες για το έτος 2023, έτος εκλογών για τη χώρα

Ήταν άλλη μια εμφάνιση ρουτίνας για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σαμψούντα, εκεί που είναι το σπίτι του, εκεί που είχε πάντα πλήρη υποστήριξη. Τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα ίσχυε αυτό καθώς πλέον ολοένα και μεγαλύτερη είναι η νευρικότητα του Τούρκου προέδρου. Δεν είναι σίγουρος για τη νίκη. Σημαντικό ρόλο στην προεκλογική του εκστρατεία έχουν πλέον οι γυναίκες.

Πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα οι γυναίκες του κόμματος AKP ζητούσαν ψήφους από απογοητευμένους συνταξιούχους, νοικοκυρές, συντηρητικούς και θρησκευόμενους. Με επιτυχία μάλιστα. Ο ίδιος ο πρόεδρος θέλει να ποντάρει και αυτή τη φορά τις γυναίκες. «Μην αφήσετε κανένα διαμέρισμα χωρίς επίσκεψη. Ένα κάστρο μπορεί να κατακτηθεί από μέσα και ποιος μπορεί να το κάνει αυτό; Οι γυναίκες!» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος όπως ανέφερε στην ομιλία του ζητάει για τελευταία φορά την υποστήριξη του λαού, ώστε να εγκαινιάσει ο ίδιος τον «νέο αιώνα της Τουρκίας» και στη συνέχεια να παραδώσει την «ευλογημένη» σκυτάλη στη νεολαία. Η τεταμένη πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας πιέζουν τον Ρ. Τ. Ερντογάν να ξανακερδίσει όσους έχουν γυρίσει τη πλάτη στο κυβερνών κόμμα τα τελευταία χρόνια. Ο πληθωρισμός της χώρας είναι ένας ατελείωτος πονοκέφαλος για τον ίδιο. Εάν και δεν έχει σημειώσει περαιτέρω άνοδο για πρώτη φορά σε ενάμιση χρόνο, εξακολουθεί να είναι ανησυχητικά υψηλό το ποσοστό, πάνω από 84%. Ως αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι του υποφέρουν, γεγονός που μπορεί να του κοστίσει την νίκη αυτή τη φορά λόγω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Αποτυχημένο το οικονομικό μοντέλο του Ερντογάν

Ο ίδιος πριν από ένα χρόνο παρουσίασε το οικονομικό του μοντέλο, με το οποίο ήθελε να φέρει περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μέσω μιας πολιτικής χαμηλών επιτοκίων, ώστε να τονώσει την οικονομία και να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Απέτυχε όμως παταγωδώς. Η κεντρική τράπεζα όμως της Τουρκίας -προσκείμενη στον Ερντογάν – συνεχίζει να μειώνει το βασικό επιτόκιο στο 9%, ενώ θα έπρεπε να κάνει το άκρως αντίθετο.

Ο φόβο των νοικοκυριών είναι τεράστιος. Παρά το γεγονός πως πολλοί εργάζονται, τα χρήματα δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες και για αυτό πολλοί αναγκάζονται να διαφύγουν σε άλλες χώρες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα από κλήσεις πολιτών που ζητούν δωρεές και υποστήριξη, οι μισοί εργαζόμενοι της χώρας λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό που ανέρχεται περίπου στα 300 ευρώ και από φόβο μήπως υποτιμηθεί περισσότερο η λίρα, ανταλλάσσουν τα χρήματα τους αμέσως με ευρώ ή δολάρια.

Η συναλλαγματική ισοτιμία προκαλεί επίσης μεγάλη ανησυχία για τις γερμανικές εταιρείες στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Εξωτερικού (AHK), ο παράγοντας «ρίσκου» ανέρχεται στο 74%. Πάνω από τις μισές γερμανικές εταιρίες που βρίσκονται στον Βόσπορο αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής ανάπτυξης το επόμενο έτος. Από την άλλη πλευρά το 60% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να θεωρεί «καλή» την επιχειρηματική του κατάσταση, παρόλες τις συνθήκες, το 38% θεωρεί «ικανοποιητική» την κατάσταση ενώ μόνο το 2% των γερμανικών εταιριών θεωρούν πως η επιχειρηματική τους κατάσταση είναι «κακή».

Η κρίση στην Τουρκία απειλεί τις μελλοντικές επενδύσεις

Το οικονομικό τέλμα της χώρας επιβραδύνει τα σχέδια απασχόλησης των γερμανικών εταιριών, καθώς μόνο το 22% σχεδιάζει να προσλάβει νέο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ το 16% των εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα σκέφτεται ακόμη και περικοπές θέσεων εργασίας. Η πλειοψηφία των εταιρειών, πιστεύει πως το επίπεδο απασχόλησης θα παραμείνει το ίδιο.

Το οικονομικό μοντέλο του Τούρκου προέδρου φαίνεται πως δεν έπεισε τις γερμανικές εταιρίες καθώς πάνω από το 30% θέλει να μειώσει τις επενδύσεις, αν και η πλειονότητα των γερμανικών εταιριών εξακολουθεί να θεωρεί την Τουρκία ελκυστική τοποθεσία. Σε συνέντευξη του στην DW o Γενικός Γραμματέας του Γερμανοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τίλο Παλ, δήλωσε πως μόνο το 10% των ερωτηθέντων αναμένει βελτίωση της τουρκικής οικονομίας τους επόμενους δώδεκα μήνες. Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως οι γερμανικές εταιρείες στην Τουρκία νιώθουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Η υποχρέωση των εταιριών με έδρα την Τουρκία να ανταλάσσουν ένα ποσοστό των εσόδων από τις εξαγωγές σε τουρκικές λίρες προκαλεί εξίσου μεγάλη ανησυχία. Μάλιστα το ποσοστό αυτό αυξήθηκε την άνοιξη του 2022 από 25% σε 40%. Η Γερμανία ωστόσο παραμένει έως και σήμερα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική αρχή, οι περισσότερες εξαγωγές από τη χώρα πηγαίνουν στη Γερμανία.

Η Πινάρ Ερσόι, πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Εξωτερικού (AHK) δήλωσε μιλώντας στην DW, πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και οι ακόλουθες συνέπειες επίσης ανησυχούν τις εταιρίες, καθώς τόσο οι γερμανικές όσο και οι τουρκικές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 7.700 εταιρείες στην Τουρκία, οι οποίες στηρίζονται, εν μέρει τουλάχιστον, σε γερμανικά κεφάλαια.
 

Πηγή: DW - Ελμάς Τοπτσού/ Αράμ Εκίν/ Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου