του Χρυσόστομου Τσούφη
Σπριντ 35 ημερών επιχειρούν κυβέρνηση και τουριστικός κλάδος προκειμένου να είναι όσο το δυνατό πιο έτοιμοι για την κορύφωση της τουριστικής σεζόν το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου.
Ήδη από την έναρξη των προετοιμασιών για την τουριστική σεζόν, το Μάρτιο, οι επιχειρηματίες του τουρισμού εξέφραζαν παράπονα ότι δεν μπορούσαν να βρουν εργαζόμενους, γεγονός που αποδιδόταν από τους παράγοντες του κλάδου κυρίως στην πανδημία και την αλλαγή προσανατολισμού των εργαζόμενων.
Ο Μάρτιος κι ο Απρίλιος πέρασαν και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, δήλωσε πρόσφατα ότι υπάρχουν περίπου 50.000 θέσεις εργασίες κενές που πρέπει να πληρωθούν ώστε να μην υποχωρήσει η ποιότητα των υπηρεσιών σε μια κρίσιμη χρονιά που η χώρα περιμένει έσοδα κοντά στο 80% αυτών του 2019.
Γι' αυτό και σε σύσκεψη ανάμεσα στις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Τουρισμού και των εκπροσώπων του ΣΕΤΕ αποφασίστηκε ότι έως τις 31 Μαΐου, οι τουριστικές επιχειρήσεις θα δηλώσουν τον αριθμό και τις ειδικότητες των εργαζομένων που χρειάζονται στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).
Στη συνέχεια οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα αναλάβουν να εντοπίσουν και να υποδείξουν στις επιχειρήσεις τους ανέργους εκείνους που πληρούν τις προϋποθέσεις -θα λειτουργήσουν δηλαδή ως ενδιάμεσοι - ώστε οι θέσεις να καλυφθούν το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου.
Ταυτόχρονα, θα διοργανωθούν ημέρες καριέρας, ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζομένους καθώς η ΔΥΠΑ θα τους παράσχει απευθείας υπηρεσίες εύρεσης και προεπιλογής προσωπικού.
Στη σκιά καταγγελιών για αυθαιρεσίες των εργοδοτών στον τουρισμό, θέμα που έφτασε και στη Βουλή με σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της έναρξης σειράς στοχευμένων ελέγχων σε τουριστικούς προορισμούς.
Οι έλεγχοι δεν θα αφορούν μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά και την εστίαση και συνολικά τους κλάδους που εντάσσονται στις τουριστικές υπηρεσίες, με στόχο τη διασφάλιση της τήρησης της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγεία στηνεργασία και την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία.
Όσον αφορά στις αμοιβές η ηγεσία του υπουργείου υπενθυμίζει ότι η Συλλογίκή Σύμβαση για τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία ισχύει έως το τέλος του έτους και είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.