Μεγάλο μέρος των 7 εκατ. τουριστών που ήρθαν το 2019 από Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ευελπιστεί να ανακτήσει φέτος ο ελληνικός τουρισμός, ώστε να μη χαθεί εντελώς η χρονιά λόγω του κορωνοϊού, ωστόσο και οι απώλειες από αγορές όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα είναι αξιοσημείωτες.
Οι μεν…
Ειδικότερα, στην «πρώτη ταχύτητα» των 29 χωρών που από τις 15 Ιουνίου θα στείλουν τους πρώτους τουρίστες στην Ελλάδα βρίσκεται ήδη η Γερμανία, με 5 εκατ. τουρίστες το 2019.
Στη δεύτερη «ταχύτητα» από 1ης Ιουλίου, οπότε η κατάσταση θα είναι πιο εύκολη για τον τουρισμό, φαίνεται πως θα είναι η Γαλλία με 1,5 εκατ. τουρίστες στη χώρα μας το 2019. Πιο εύκολη αναμένεται η κατάσταση και για την Ιταλία επίσης με 1,5 εκατ. τουρίστες το 2019. Σημειώνεται ότι τόσο η γαλλική και η ιταλική κυβέρνηση όσο και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν εκπεφρασμένη βούληση για «άνοιγμα» της τουριστικής περιόδου. Ήδη η Air France έχει ανακοινώσει ότι από τις 8 Ιουνίου αυξάνει τις πτήσεις από και προς την Αθήνα. Οι δυο αγορές έδωσαν 3 εκατ. τουρίστες το 2019.
… Και οι δεν
Αντίθετα, δύσκολα κρίνονται τα πράγματα για τη Βρετάνια στην οποία υπάρχει και το θέμα της 14μερης καραντίνας σε όσους την επισκέπτονται. Με 3,5 εκατ. τουρίστες το 2019, η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα. Μεγάλη ασάφεια επικρατεί και για τις ΗΠΑ, με 1,5 εκατ. τουρίστες το 2019, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία, με 583.000 τουρίστες το 2019, που ανακοινώσε διεθνείς πτήσεις από και προς τη χώρα έως τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι από αυτές τις τρεις αγορές η Ελλάδα χάνει πάνω από 5 εκατ. τουρίστες.
Πάντως αν κάποιος Ευρωπαίος πολίτης, που δεν βρίσκεται στη λίστα των 29 χωρών που από 15ης Ιουνίου θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα στην Ελλάδα επιλέξει να ταξιδέψει σε μια από αυτές για να έρθει στη χώρα μας μέσω transit θα υπόκειται σε καραντίνα 14 ημερών.
Παράλληλα, η Ελλάδα θα «τρέξει» δυο εκστρατείες για την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην Ευρώπη. Η μια αρχίζει την επομένη εβδομάδα και θα διαρκέσει έως τις αρχές Ιουλίου. Η δεύτερη, και μεγαλύτερη, είναι στοχευμένη και όχι οριζόντια.
Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε την αναθεώρηση προϋπάρχουσας αεροπορικής οδηγίας (notam) με την οποία επιτρέπονται οι αφίξεις/αναχωρήσεις όλων των διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), προσθέτοντας και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» από τις 15 Ιουνίου. Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία, που εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19, ισχύει και για τα δύο αεροδρόμια έως την Τρίτη 30 Ιουνίου και ώρα 23:59, και αποκλείει τις πτήσεις εξωτερικού από τα λοιπά αεροδρόμια της Ελλάδας.
Η ΥΠΑ υπενθυμίζει ότι ισχύουν κανονικά, ως έχουν και οι υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την υπηρεσία μας, δηλαδή:
Ανανεώθηκε η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία μέχρι τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου, καθώς και η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία έως τις 14 Ιουνίου και ώρα 23:59.
Από τις notam εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.