ΚΑΙΡΟΣ

Τόμσεν: «Όχι» σε μείωση φόρων – ανοίξτε τα κλειστά επαγγέλματα - πατάξτε τη φοροδιαφυγή

Η αξιολόγηση του 2ου προγράμματος σταθεροποίησης του ΔΝΤ ΕΔΩ

Αρνητικός στο ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών στην παρούσα φάση εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν, ζητώντας παράλληλα την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως ένα αποτελεσματικότερο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο.

Παρουσιάζοντας την Τετάρτη το βράδυ την πολυσέλιδη του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι χρειάζονται ακόμη περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος
Επισήμανε πάντως ότι η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο για την ενίσχυση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι κατά τη φετινή χρονιά, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, με αποτέλεσμα οι δαπάνες να είναι ίσες με τα έσοδα. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η προοπτική να φτάσει Ελλάδα σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση στο δημοσιονομικό τομέα. Την ίδια στιγμή, όσον αφορά το εξωτερικό ισοζύγιο, οι εισαγωγές έχουν μειωθεί δραματικά, οδηγώντας σε βελτίωση μεγαλύτερη των δέκα ποσοστιαίων μονάδων του ΑΠΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων, υποστήριξε ότι "κατά την άποψή μας, οι ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει να εξετάσουν τη μείωση των φόρων, προτού να υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις πως οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα, αν και μπορεί κανείς πάντα να εξετάσει τα ήδη συμφωνηθέντα δημοσιονομικά μέτρα", όπως είπε.

Στη συνέχεια,
ανέφερε ότι η ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ χαρακτήρισε ως "κλειδί" για την επίτευξη αυτού του σκοπού τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Παραμένουν περιορισμοί σε επαγγέλματα, αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ οι τιμές παραμένουν ψηλές
Ο κ. Τόμσεν διατύπωσε επίσης την άποψη ότι παραμένουν περιορισμοί σε επαγγέλματα, αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ οι τιμές παραμένουν ψηλές. Ως παράδειγμα ανέφερε την αγορά των φαρμάκων. Σ' αυτό το σημείο, τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές επιχειρούν κάποια βήματα για να ξεπεραστούν τέτοιου είδους προβλήματα.

Αναφορά έκανε και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αύξησε τους φόρους στους μισθωτούς με επιτυχία, αλλά, όπως τόνισε, υπάρχει και ένας κλάδος αυτοαπασχολούμενων (μεταξύ των οποίων και οι πλούσιοι) που έχουν την τάση να αποφεύγουν τη συνεισφορά τους στη φορολογία.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα επισήμανε ότι ξεκίνησαν, αλλά ακόμη υπάρχουν πολλά να γίνουν. Για τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, ανέφερε ότι πρέπει να μειωθεί το κόστος και να βελτιωθεί η αποδοτικότητα.

Όσον αφορά το ελληνικό χρέος είπε ότι αν και αναμένεται να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο μεσοπρόθεσμα, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας υποσχέθηκαν να παράσχουν οποιαδήποτε επιπρόσθετη ανακούφιση χρέους που θα χρειαστεί, αλλά με τον όρο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι υπάρχει δέσμευση ώστε το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 110% του ΑΠΕ το 2022.

Υπάρχει δέσμευση ώστε το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020

Σημειώνεται ότι στην πολυσέλιδη έκθεσή του το ΔΝΤ κάνει λόγο για «ατυχείς χειρισμούς», ομολογώντας ότι υποτίμησε σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις που θα είχαν οι συνταγές του στην ελληνική οικονομία.

Το Ταμείο αναγνωρίζει ότι η δική του πρόγνωση για τη μελλοντική εξέλιξη του χρέους ήταν λανθασμένη σε «σημαντικό βαθμό», όπως και η ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Η έκθεση είναι ευπρόσδεκτη και αντικειμενική, ευκαιρία να δούμε όλοι τα λάθη μας για να μην επαναληφθούν» δήλωσε στην Καθημερινή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στο μεταξύ, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές το 2014, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑMΠΕ