ΚΑΙΡΟΣ

Το Βέλγιο κατηγορεί τη Γερμανία για αθέμιτο ανταγωνισμό στους μισθούς

Η βελγική κυβέρνηση προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλοντας τα πολύ χαμηλά ημερομίσθια που προσφέρουν ορισμένες γερμανικές εταιρείες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. Στην επιστολή που απέστειλε η βελγική κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι το καθεστώς των «mini jobs» που ισχύει στη Γερμανία υπονομεύει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με την καταγγελία του Βελγίου, ορισμένοι εργάτες στη Γερμανία αμείβονται με μόλις 3-4 ευρώ την ώρα χωρίς να έχουν καν κοινωνική ασφάλιση. Πολλοί από τους κακοπληρωμένους εργάτες προέρχονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και εργάζονται σε εργοστάσια τυποποίησης κρέατος. Το θέμα έχει προκαλέσει καταγγελίες και από τους ίδιους τους Γερμανούς. Σύμφωνα με την Κομισιόν, περίπου 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται υπό το καθεστώς των mini jobs, δηλαδή κερδίζουν μέχρι 450 ευρώ τον μήνα, δεν καταβάλλουν συνταξιοδοτικές εισφορές, δεν πληρώνουν φόρο και δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση.

Όπως εξήγησε ο Βέλγος κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου στο BBC, οι χαμηλόμισθοι εργάτες στο Βέλγιο αμείβονται με 12-13 ευρώ την ώρα και καταβάλλουν κοινωνικές εισφορές. «Το Βέλγιο θέλει η Κομισιόν να σταματήσει αυτού του είδους τον ανταγωνισμό μεταξύ χωρών», εξήγησε ο Ελς Μπρούγκεμαν, προσθέτοντας ότι για το ίδιο θέμα έχουν υπάρξει καταγγελίες και από ορισμένες γαλλικές και ολλανδικές εταιρείες, ιδίως απ’ όσες βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία.

Τη βελγική προσφυγή πυροδότησαν παράπονα από βελγικές εταιρείες που υποστηρίζουν ότι απειλείται η ίδια η επιβίωσή τους από τον γερμανικό ανταγωνισμό ενώ προειδοποίησαν ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση, θ’ αναγκαστούν να μετεγκατασταθούν στη Γερμανία. Την επιστολή προς την Κομισιόν υπογράφουν ο Βέλγος υπουργός Οικονομίας Γιόχαν Βάντε Λανότε και η υπουργός Εργασίας Μόνικα ντε Κόνινκς, ενώ την υποστήριξε ο Ολαφ Λις, υπουργός Οικονομίας του γερμανικού κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας. Πολλοί Πολωνοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι εργάτες έχουν βρει δουλειά στη Γερμανία αφότου οι χώρες τους έγιναν μέλη της Eυρωπαϊκής Ενωσης το 2004 και το 2007 και απασχολούνται κυρίως σε αγροτικές εργασίες και στην τυποποίηση τροφίμων.

Για τον Γερμανό αριστερό βουλευτή (Die Linke) Τόμας Χάντελ, η καταγγελία του Βελγίου είναι «απολύτως δικαιολογημένη, το κόμμα μας εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι η Γερμανία ασκεί αθέμιτο ανταγωνισμό στους μισθούς», όπως εξηγεί στο BBC. «Είναι πολύ άδικο, διότι η Γερμανία απολαμβάνει πολύ υψηλή παραγωγικότητα, αλλά κερδίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω αυτών των mini jobs», συνεχίζει ο Γερμανός αριστερός βουλευτής, προσθέτοντας ότι «περίπου το 30% των εργατών στη Γερμανία κερδίζει λιγότερα από 8,5 ευρώ την ώρα, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας που ισχύει στον ΟΟΣΑ».

Με τις νέες οδηγίες που ενισχύουν την οικονομική εποπτεία στην Ευρωζώνη, η Κομισιόν έχει αποκτήσει σημαντικές εξουσίες που της επιτρέπουν να ελέγξει πολλούς τομείς της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε ένα κράτος-μέλος (προφανώς εξαιρούνται τα κράτη-μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής) την πολιτική που θα ακολουθήσει στους μισθούς.

Στις συστάσεις που είχε απευθύνει η Κομισιόν πέρυσι προς τη Γερμανία ανέφερε το θέμα των mini jobs και καλούσε τη γερμανική κυβέρνηση να «δημιουργήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι μισθοί θ’ αυξάνονται ανάλογα με την παραγωγικότητα».
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή