Nέο ράλι για τις τιμές του πετρελαίου στα χρηματιστηριακά ταμπλό, στα 121 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του πετρελαίου βρέθηκε ξανά σε υψηλά επίπεδα, καθώς στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των 27, στην οποία θα συμμετέχει και ο Αμερικανός πρόεδρος, οι Ευρωπαίοι βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία με στόχο τον περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, ίσως με ένα νέο πακέτο κυρώσεων.
Η τιμή στην αντλία
Το νέο άλμα βέβαια στις διεθνείς τιμές αναμένεται να πυροδοτήσει και νέο ράλι σύντομα στις τιμές της βενζίνης στην αντλία, η οποία είχε αποκλιμακωθεί ελάχιστα σε σχέση με την τιμή του μπρεντ της προηγούμενη εβδομάδας.
Η μέση τιμή της αμόλυβδης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκεται κοντά στα 2 ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί.
Και ενώ τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στενάζουν κάτω από την μέγγενη κυρίως των ενεργειακών τιμών, το οικονομικό επιτελείο δηλώνει πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον στήριξη.
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ένα προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων λόγω του πολέμου, το οποίο θα επιτρέψει στα κράτη μέλη:
i) να χορηγούν περιορισμένα ποσά ενίσχυσης σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την τρέχουσα κρίση ή από τις συναφείς κυρώσεις και αντίμετρα
ii) να διασφαλίσουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει επαρκής ρευστότητα για τις επιχειρήσεις και
iii) να αποζημιώσουν τις επιχειρήσεις για τις πρόσθετες δαπάνες με τις οποίες επιβαρύνθηκαν λόγω των εξαιρετικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Για παράδειγμα: Εάν τα κράτη μέλη επιθυμούν να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο της απότομης αύξησης του κόστους των συντελεστών παραγωγής, μπορούν να θεσπίσουν αμέσως καθεστώτα χορήγησης έως 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση που πλήττεται από την κρίση.
Η Κομισιόν ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν εργαλεία ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν και στη πανδημία αλλά με μια βασική διαφορά: Χωρίς την κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που δόθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας.
Έτσι, όπως φαίνεται έως τώρα, το κάθε κράτος μέλος προς το παρόν θα πορευθεί μόνο του για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, κάτι που σημαίνει πως χώρες όπως η Ελλάδα, που δεν έχουν τη δυνατότητα δημοσιονομικά, βρίσκονται με «δεμένα» χέρια μπροστά στο ενεργειακό τσουνάμι.
Μπορεί κοινή χρηματοδότηση να μην υπάρχει προς το παρόν, παρόλα αυτά φαίνεται πως η Ευρώπη θα συμμαχήσει τουλάχιστον για την εξεύρεση ενεργειακών προϊόντων εκτός Ρωσίας. Οι ηγέτες των 27 αναμένεται να δεσμευθούν κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής και της Παρασκευής ότι «θα εργασθούν από κοινού για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και υδρογόνου».
Η Κομισιόν θα συγκροτήσει ομάδα εργασίας κοινών προμηθειών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχος της θα είναι η προμήθεια ενεργειακών προϊόντων με το μοντέλο των εμβολίων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει επίσης να υποχρεώσει κάθε κράτος μέλος να καλύπτει τα στρατηγικά αποθέματά του σε φυσικό αέριο «τουλάχιστον στο 80%» μέχρι την 1η Νοεμβρίου, και στην συνέχεια στο 90% πριν από κάθε χειμώνα τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: moneyreview.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.