Στο έγγραφο, το ΔΝΤ φέρεται να υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει περίοδο χάριτος έως το 2040 πριν αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια στήριξης που έχει λάβει από τους Ευρωπαίους.
Παράλληλα, η περίοδος αποπληρωμής θα πρέπει να επεκταθεί έως το 2080, ενώ το επιτόκιο στα ευρωπαϊκά δάνεια δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1,5% τουλάχιστον ως το 2045.
Παράλληλα, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι οι συστημικές ελληνικές τράπεζες πολύ πιθανώς θα χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση λόγω του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της χαμηλής ποιότητας των κεφαλαίων.
Οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την πορεία και τις ανάγκες του χρέους βασίζονται σε βασικό σενάριο που προβλέπει έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 5 δισεκ. ευρώ από το 2015 έως το 2030.
Αν ωστόσο γίνει ελάφρυνση χρέους, εκτιμά το Ταμείο, το βάρος θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου προς το 100% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης θα είναι σαφώς μικρότερο.
Αποκάλυψη με φόντο διαφωνίες
Η αποκάλυψη του εγγράφου έρχεται ενώ παραμένει η απόσταση ανάμεσα στις θέσεις του Ταμείου και των εταίρων όσον αφορά το μέγεθος της αναδιάρθρωσης που απαιτείται ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο.
Μολονότι πολλά κράτη της βόρειας Ευρώπης θεωρούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα πολιτικά απαραίτητη, οι προτάσεις του για το χρέος είναι πιο φιλόδοξες από αυτό που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι εταίροι. Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να τεθούν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Μία κρίσιμη διαφορά μεταξύ των θεσμών, που επηρεάζει έμμεσα και το χρέος, αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές πως ο στόχος που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι ανάμεσα στους Ευρωπαίους και την Αθήνα για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μετέπειτα είναι υπερβολικά αισιόδοξος. Έχει αντιπροτείνει τη μείωσή του στο 1,5%.
Ειδικά η Γερμανία εμφανίζεται αντίθετη σε κάθε απόφαση μακροπρόθεσμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, το 2018. Η κυβέρνηση Μέρκελ αντιμετωπίζει γενικές εκλογές στο δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Σύμφωνα μάλιστα με επιστολή που φέρεται να έχει στείλει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην κάτω Βουλή, ο υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ανοιχτός σε πρωτοβουλίες βαθύτερης ελάφρυνσης, αλλά μόνο μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 και εφόσον η Αθήνα τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα έως το τέλος του προγράμματος.
Το ΔΝΤ πάντως έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να συνεισφέρει χρηματοδοτικά στο τρίτο Μνημόνιο αν οι Ευρωπαίοι δεν προσφέρουν βαθιά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, και το έγγραφο που αποκαλύπτουν το Bloomberg και η WSJ προδίδει ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς μπορεί να αποδειχτούν δύσκολες.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι το Ταμείο δεν έχει οριστικοποιήσει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, όμως έχει κάνει μία πρώτη εκτίμηση και έχει αρχίσει τις ανταλλαγές με τους Ευρωπαίους. Το έγγραφο που αποκαλύφθηκε φέρεται να τέθηκε στους Ευρωπαίους στις 12 Μαΐου, στο πλαίσιο τεχνικών επαφών.Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.