Στη λύση της παρατεταμένης περιοριστικής νομισματικής πολιτικής με υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα συγκλίνουν οι κεντρικές τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επικείμενες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στον αναπτυγμένο κόσμο είναι κομβικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία.
Τις επόμενες ημέρες θα καθοριστεί το κόστος δανεισμού για 7 από τα 10 πιο εμπορεύσιμα νομίσματα του κόσμου – συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου και του ευρώ.
Μάλιστα, δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις για τις αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , οι αξιωματούχοι της οποίας εμφανίζονται διχασμένοι ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης στη Φρανκφούρτη.
Ωστόσο, οι αναλυτές συμφωνούν στην εκτίμηση ότι ακόμα και όσες κεντρικές τράπεζες διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως η Fed, θα παραμείνουν σε ετοιμότητα για νέα σύσφιγξη για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.
«Πιο ψηλά (επιτόκια) για πιο πολύ» ήταν εξάλλου το μότο των policymakers που μίλησαν τον περασμένο μήνα στο συνέδριο της Fed στο Jackson Hole. Και παρότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η έναρξη του κύκλου νομισματικής σύσφιγξης διέφερε, σε αυτή τη φάση διαφαίνεται μια πιο ομόθυμη στάση, καθώς διαφαίνεται το τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων.
Το δίλημμα της ΕΚΤ
Στην κόψη του ξυραφιού αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την Ευρωζώνη. Οι οικονομολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το εάν θα αποφασισθεί μια νέα αύξηση των επιτοκίων ή μια παύση.
Τα στοιχήματα των αγορών για στην 10η συνεχή επιτοκιακή αύξηση κυμαίνονται πλέον στο 40% από 60% τον περασμένο μήνα, μετά από τα στοιχεία που δείχνουν εξασθένηση της οικονομίας της Γερμανίας. Μια τελική αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης που θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο στο 4% δεν έχει αποκλειστεί, αλλά πλέον φαίνεται πιθανότερο αυτό να γίνει προς το τέλος του χρόνου.
Η κύρια πρόκληση, όμως, για την Christine Lagarde και τους συνεργάτες της είναι να πείσουν τις αγορές ότι θα διατηρήσουν την πολιτική τους περιοριστική όσο χρειάζεται για να τιθασεύσουν τις τιμές, ενώ η οικονομική ανάπτυξη παραπαίει.
Οπως υποστήριξε και ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο χρόνος που τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά έχει σημασία «τουλάχιστον όσο» και το πραγματικό επίπεδο των επιτοκίων. Τώρα, μάλιστα επιμένει ότι «η διάρκεια έχει μεγαλύτερη σημασία».
Η αισιοδοξία της Fed
Την επόμενη Τετάρτη, τη σκυτάλη παίρνει η Fed. Οι αξιωματούχοι της είναι πιο αισιόδοξοι ότι μπορούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα στην οικονομία. Οι αγορές ομολόγων δεν δίνουν σχεδόν καμία πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων στην επικείμενη συνεδρίαση και οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά μετά τα σαφή μηνύματα των ηγετών της Fed ότι σκοπεύουν να παγώσουν τις όποιες αυξήσεις αυτό το μήνα.
Εν μέσω ενδείξεων για σταδιακή επιβράδυνση των πιέσεων των τιμών και χαλάρωση της αγοράς εργασίας, οι αξιωματούχοι της Fed δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τις προοπτικές για μια «ήπια προσγείωση», αυξάνοντας υπερβολικά τα επιτόκια.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης στις 19-20 Σεπτεμβρίου θα είναι οι επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις που αναμένεται να δείξουν άλλη μια επιτοκιακή αύξηση έως το τέλος του έτους και διατήρηση παράλληλα των επιτοκίων κοντά στο ανώτατο επίπεδό τους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% που έχουν θέσει οι δυτικές τράπεζες.
Η BoE και η υπόλοιπη Ευρώπη
Διχασμένη όμως, εμφανίζεται και η Τράπεζα της Αγγλίας, εν μέσω φόβων για ύφεση για υψηλού πληθωρισμού, με 5 από τα 9 μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής να διατείνονται ότι το ύψος του βασικού επιτοκίου που έχει διαμορφωθεί στο 5,25% είναι αρκετά υψηλό.
Ο διοικητής Andrew Bailey δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα επιτόκια βρίσκονται «κοντά στην κορυφή του κύκλου».
Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB) βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση. Με τον πληθωρισμό κάτω από το ανώτατο όριο του 2%, μπορεί να μην αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη Πέμπτη.
Την ίδια ημέρα με την SNB, η Norges Bank στη Νορβηγία αναμένεται να τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων με μια τελευταία αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Η Riksbank της Σουηδίας, αντιθέτως, ενδέχεται να αυξήσει και πάλι το κόστος δανεισμού.
Η χαλαρή πολιτική της Ιαπωνίας
Στην Ιαπωνία, υπάρχει η αίσθηση ότι ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας Kazuo Ueda προετοιμάζει το έδαφος για μια ομαλοποίηση της πολιτικής.
Ο Ueda δήλωσε το Σάββατο ότι είναι πιθανό η Τράπεζα της Ιαπωνίας να έχει αρκετές πληροφορίες μέχρι το τέλος του έτους για να κρίνει αν οι μισθοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται – ένας βασικός παράγοντας για να αποφασιστεί αν θα αλλάξει ή όχι την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της.
Αν και αυτό μπορεί να μην οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικής στη συνεδρίαση της 22ας Σεπτεμβρίου, το τελευταίο εναπομείναν αρνητικό επιτόκιο μεταξύ των μεγάλων οικονομιών φαίνεται να τείνει προς εξαφάνιση.
Ο Καναδάς και η Αυστραλία
Ο Καναδάς και η Αυστραλία – και οι δύο οικονομίες που εξαρτώνται από τις πρώτες ύλες – έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους τον Σεπτέμβριο και αμφότερες φαίνονται τώρα έτοιμες για μια περίοδο σταθερών επιτοκίων, παρότι έδωσαν σήμα για εκ νέου αυξήσεις, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 4,1% στις 5 Σεπτεμβρίου, καθώς ο διοικητής Philip Lowe αποχώρησε από τη θέση του με τον πληθωρισμό να υποχωρεί.
Μια ημέρα αργότερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στον Καναδά με επικεφαλής τον διοικητή Tiff Macklem διατήρησαν το βασικό επιτόκιο στο 5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Λαμβάνοντας υπόψη την ύφεση της οικονομίας, προειδοποίησαν ότι οι αποδεικνύεται δύσκολο να υποχωρήσουν οι πιέσει στις τιμές.
Πηγή: MoneyreviewΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.