ΚΑΙΡΟΣ

Το 2022 «λύγισε» τα cryptos: Οι πέντε μεγαλύτερες χρεοκοπίες

Oι πέντε χρεοκοπίες που προκάλεσαν τους μεγαλύτερους κραδασμούς στην αγορά cryptos

Σαρωτικό ήταν το 2022 για την αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία ξεκίνησε το έτος με αποτίμηση περίπου 2,2 τρισ. δολαρίων για να διολισθήσει 12 μήνες μετά κοντά στο επίπεδο των 811 δισ.

Η αγορά κορυφώθηκε τον Νοέμβριο του 2021, αγγίζοντας για λίγο τα 2,9 τρισ. δολάρια, αλλά έκτοτε, οι επενδυτές άρχισαν να αντιδρούν όλο και πιο έντονα σε κάθε ένδειξη κινδύνου. Η αγορά cryptos δέχθηκε το πρώτο χτύπημα με το ξέσπασμα του πολέμου, το οποίο όμως οδήγησε σε διαχειρίσιμες απώλειες. Στη συνέχεια και όσο οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως άρχισαν να κηρύσσουν έμπρακτα τέλος στην εποχή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, η αγορά συρρικνωνόταν συνεχώς επί τρεις μήνες.

Τεράστιο ήταν το χτύπημα του Μαΐου με την κατάρρευση του TerraUSD, του αλγοριθμικού stablecoin που δημιουργήθηκε με στόχο να είναι «δεμενο» στο 1 προς 1 με το δολάριο. Πλέον, έπειτα από απανωτές χρεοκοπίες εταιρειών του κλάδου, οι επενδυτές δείχνουν όλο και μικρότερη διάθεση για αναβίωση της αγοράς.

Ακολουθούν οι πέντε χρεοκοπίες που προκάλεσαν τους μεγαλύτερους κραδασμούς στην αγορά cryptos:

5. Voyager Digital

Η Voyager Digital λύγισε υπό το βάρος της κατάρρευσης του Three Arrows Capital, του hedge fund κρυπτονομισμάτων στο οποίο είχε τεράστια έκθεση. Τον Ιούνιο, με μόλις μία εβδομάδα διαφορά, η Voyager Digital «πάγωσε» τις καταθέσεις των πελατών της και ζήτησε προστασία από τους πιστωτές στο Chapter 11 της αμερικανικής πτωχευτικής νομοθεσίας, αναφέροντας ότι έχει περιουσιακά στοιχεία ύψους 5,9 δισ. δολαρίων και υποχρεώσεις 1-10 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία είχε επίσης περίπου 1,3 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα στην πλατφόρμα της και περίπου 350 εκατ. δολάρια σε μετρητά που κρατά για λογαριασμό πελατών της σε τράπεζα.

4. Celsius Network

Επίσης τον Ιούνιο, η Celsius Network «πάγωσε» τις αναλήψεις και τις μεταφορές μεταξύ λογαριασμών, επικαλούμενη τις ακραίες συνθήκες στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Ο δανεισμός σε κρυπτονομίσματα, στον οποίο δραστηριοποιείτο η Celsius, βυθιζόταν επί μήνες μετά το κραχ στις τιμές και την κατάρρευση του token TerraUSD. Έτσι, τον Ιούλιο κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές στο Chapter 11. Η εταιρεία δήλωσε ότι διέθετε 167 εκατ. δολάρια σε μετρητά για να χρηματοδοτήσει κάποιες λειτουργίες όσο διαρκεί η διαδικασία της αναδιάρθρωσης. Παράλληλα, εκτιμούσε τις υποχρεώσεις της στα 1-10 δισ. δολάρια.

3. BlockFi

Μία από τις τελευταίες χρεοκοπίες του έτους, η οποία όμως ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, η εταιρεία είχε αποτίμηση 4 δισ. δολάριων, αλλά φέτος τον Ιούλιο άρχισε να παρουσιάζει ζημίες από τα δάνεια που είχε χορηγήσει στο χρεοκοπημένο Three Arrows Capital. Η BlockFi διεσώθη από την FTX, η οποία λίγους μήνες μετά επίσης κατέρρευσε, αφήνοντας την BlockFi εκτεθειμένη. Στις αρχές Νοεμβρίου, υποχρεώθηκε να «παγώσει» τα δάνεια και τις αναλήψεις, ενώ μετά από μερικές εβδομάδες υπέβαλε αίτημα πτώχευσης. Η BlockFi διέθετε ενεργητικό αλλά και παθητικό της τάξης του 1 δισ. έως 10 δισ. δολαρίων, με περισσότερους από 100.000 πιστωτές.

2. Tether

Τον Μάιο, το μεγαλύτερο stablecoin του κόσμου, το TerraUSD «αποδεσμεύτηκε» από το δολάριο, με το οποίο ήταν κατασκευασμένο ώστε να έχει ισοτιμία 1 προς 1, σπείροντας τον πανικό κατά μήκος της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Οι επενδυτές έσπευσαν να τραβήξουν σχεδόν 3 δισ. δολάρια από το κρυπτονόμισμα Tether, το οποίο επίσης διολίσθησε κάτω του 1 δολαρίου όπου ήταν «δεμένο». Αν και προκάλεσε χάος, η ιστορία με το Tether είχε σχετικά καλό τέλος, διότι με μετρητά και βραχυπρόθεσμη στήριξη, μπόρεσε να αντεπεξέλθει στη ζήτηση και τελικά να επανέλθει στο 1 προς 1 με το δολάριο.

1. FTX

Άλλοτε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, το FTX υπέβαλε αίτημα χρεοκοπίας στα μέσα Νοεμβρίου, ανατρέποντας παράλληλα και το success story του ιδρυτή του, Sam Bankman-Fried, ο οποίος πλέον αντιμετωπίζει σοβαρότατες κατηγορίες για απάτη και συνωμοσία στις ΗΠΑ. Το FTX κατέρρευσε ταχύτατα μετά τη διολίσθηση της αξίας του δικού του token, του FTT, όταν οι χρήστες έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τις επενδύσεις τους. Αρχικά, έγινε γνωστό ότι το FTX θα διασωθεί από τον μεγάλο του αντίπαλο, την Binance Holdings. Ωστόσο τελικά, η Binance οπισθοχώρησε από το deal, μπροστά στο μέγεθος της «μαύρης τρύπας» του FTX.

moneyreview.gr