ΚΑΙΡΟΣ

Ο δείκτης του μπόξερ: Τι μας λένε για την οικονομία τα ανδρικά εσώρουχα

Ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Άλαν  Γκρίνσπαν, έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ανδρικά εσώρουχα. Όχι βέβαια γιατί τον απασχολεί η μόδα στα μποξεράκια, αλλά γιατί βλέπει τις πωλήσεις ανδρικών εσωρούχων σαν ένα σημαντικό οικονομικό δείκτη.

«Μου είπε κάποτε ότι τα πιο κρυφά από τα ρούχα που φοράμε είναι τα ανδρικά εσώρουχα, γιατί κανείς δεν τα βλέπει εκτός από αυτούς που μπαίνουν στα αποδυτήρια και κανείς δεν νοιάζεται», είχε πει για τον Γκρίνσπαν πριν από μερικά χρόνια ο δημοσιογράφος του NPR, Ρόμπερτ Κράλγουιτς. Οι πωλήσεις των ανδρικών εσωρούχων είναι συνήθως σταθερές, «έτσι στις λίγες περιπτώσεις όπου μειώνονται, αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες δυσκολεύονται τόσο πολύ ώστε αποφασίζουν να μην αντικαταστήσουν τα παλιά τους εσώρουχα».

Ο Δείκτης των Ανδρικών Εσωρούχων επιβεβαιώνει τη θεωρία του Γκρίνσπαν: Οι πωλήσεις ανδρικών εσωρούχων μειώθηκαν σημαντικά από το 2007 έως το 2009, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, αλλά αυξήθηκαν και πάλι το 2010, καθώς η οικονομία ανέκαμπτε.

Και αυτός δεν είναι ο μοναδικός απροσδόκητος δείκτης τον οποίο χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι για να προβλέψουν μια ύφεση.

Ο Δείκτης των Ουρανοξυστών  

Ο Άντριου Λόρενς, πρώην αναλυτής real estate της Barclays Capital, δημιούργησε τον Δείκτη των Ουρανοξυστών το 1999. Η θεωρία του ήταν πως όταν βλέπουμε να χτίζονται πολλά πολύ ψηλά κτίρια, βρισκόμαστε κοντά στο αποκορύφωμα της φούσκας. Και όταν ένας νέος πύργος σπάει το ρεκόρ του υψηλότερου στον κόσμο, τότε πλησιάζει μία ύφεση ή μια κρίση.

Η θεωρία επιβεβαιώνεται ακόμα και με στοιχεία πολλών δεκαετιών. Το Empire State Building ολοκληρώθηκε το 1930, πάνω στην ώρα για τη Μεγάλη Ύφεση, ενώ το Sears Tower (σήμερα ονομάζεται Willis Tower) και οι Δίδυμοι Πύργοι του World Trade Center άνοιξαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, καθώς οι ΗΠΑ βυθίζονταν στον στασιμοπληθωρισμό.

Τον Οκτώβριο του 2009, η κατασκευαστική Emaar ολοκλήρωσε το εξωτερικό του Burj Khalifa στο Ντουμπάι και δύο μήνες αργότερα, η κυβέρνηση του Ντουμπάι σχεδόν χρεοκόπησε.

Σήμερα, τα περισσότερα project για ουρανοξύστες που σπάνε ρεκόρ έχουν παγώσει, όμως οι δισεκατομμυριούχοι και πάλι ξοδεύουν τα χρήματά τους κοιτάζοντας προς τον ουρανό: Ο Τζεφ Μπέζος, ο Ίλον Μασκ και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον ανταγωνίζονται σε μία νέα κούρσα του διαστήματος.

Ο Δείκτης του Κραγιόν

Ο πρόεδρος της Estee Lauder, Λέοναρντ Λοντέρ, δημιούργησε τον δείκτη του Κραγιόν κατά την οικονομική κρίση που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Παρατήρησε ότι οι  πωλήσεις καλλυντικών και ειδικών των κραγιόν τείνουν να παρουσιάζουν αντιστρόφως ανάλογη πορεία με την οικονομία, καθώς όταν τα οικονομικά τους δεν πάνε καλά, οι γυναίκες αντικαθιστούν πιο ακριβές αγορές με μικρά «δωράκια» για να φτιάξουν το κέφι τους. Το φθινόπωρο του 2001, οι πωλήσεις κραγιόν στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 11%. Και κατά τη Μεγάλη Ύφεση που ακολούθησε μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008, οι πωλήσεις καλλυντικών αυξήθηκαν κατά 25%.

Βέβαια, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι πωλήσεις κραγιόν αυξάνονται και στις καλές εποχές. Και μέσα στην πανδημία, όπου όλοι φορούσαν μάσκες, ο CEO της Estee Lauder Φαμπρίτσιο Φρέντα είπε ότι οι πωλήσεις κραγιόν αντικαταστάθηκαν από πωλήσεις ενυδατικών προϊόντων, όμως ο δείκτης παρέμεινε σωστός.

Ο Δείκτης του Online Dating

Τι είναι χειρότερο από το να χάνει κανείς χρήματα; Το να χάνει χρήματα και να νιώθει μοναξιά. Έτσι, σάιτς online dating όπως το Match βλέπουν την κίνηση να αυξάνεται όταν η οικονομία πάει άσχημα.

Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε τα καλύτερα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου των τελευταίων επτά ετών στην Μεγάλη Ύφεση του 2009. Και εν μέσω της πανδημίας, η μετοχή της εκτινάχθηκε κατά 141% από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021.

Πίσω από αυτό τον δείκτη υπάρχει μια απλή λογική: Οι άνεργοι έχουν περισσότερο χρόνο να περάσουν μπροστά από το κινητό τους. Και το online dating είναι ένας σχετικά φθηνός τρόπος να ψυχαγωγηθεί κανείς και να φτιάξει το κέφι του όταν νιώθει άσχημα για την οικονομική του κατάσταση.  

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN