ΚΑΙΡΟΣ

Τελευταία επιλογή στις προτιμήσεις των στελεχών η Ελλάδα

Τελευταία στις προτιμήσεις των «κοσμοπολιτών μεταναστών» για μετεγκατάσταση, εργασία και εκπαίδευση βρίσκεται η Ελλάδα μεταξύ 65 κρατών, σύμφωνα με έρευνα του δικτύου Internations.

Η χώρα μας βρίσκεται κάτω από κράτη όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ, η Τουρκία, η Ινδία και η Νιγηρία, εξαιτίας της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των μισθών και επιδεινώνει τις προοπτικές για εργασία και οικογένεια.

Χαμηλά στη λίστα βρίσκεται και η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα, στην 55η θέση αφού, αν και η βαθμολογία ως προς τις συνθήκες εργασίας των ξένων είναι πολύ υψηλές, οι μετανάστες που ζουν εκεί ανησυχούν για την εκτεταμένη περιβαλλοντική ρύπανση και το κόστος της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης.

Αντιθέτως, στην κορυφή των προτιμήσεων φιγουράρει το Μπαχρέιν, τόσο για τις μισθολογικές κλίμακες και την εσωτερική ειρήνη όσο και για το αίσθημα φιλοξενίας από τους ντόπιους προς τους ξένους.

Ακολουθούν η Κόστα Ρίκα, το Μεξικό, η Ταϊβάν και η Πορτογαλία.

Η Φινλανδία αν και είναι 21η στην γενική λίστα, παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις των μεταναστών ως προς την δημιουργία οικογένειας, την εκπαίδευση και τις δομές φροντίδας παιδιού. Σε αυτή την κατηγορία η ΗΠΑ βρίσκεται στη 39η θέση.

Το δίκτυο Internations σφυγμομετρεί τις πορείες 2,8 εκατομμυρίων «μεταναστών από επιλογή»: στελέχη πολυεθνικών, εξειδικευμένοι εργάτες, φοιτητές και συνταξιούχοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου το επιθυμούν, αξιολογούν τα κράτη που τους φιλοξενούν μακριά από τις πατρίδες τους.

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας μεταξύ 12.500 τέτοιων μεταναστών με καταγωγή από 166 διαφορετικές χώρες, αξιολογήθηκαν από την Expat Insider, καταγράφοντας τις πιο ελπιδοφόρες αλλά και τις λιγότερο υποσχόμενες επιλογές για μετεγκατάσταση, σύμφωνα πάντα με τις απόψεις των ανθρώπων που μένουν σε αυτές.

Χαμηλά στις προτιμήσεις ΗΠΑ και Βρετανία

Μετά την επικράτηση του ρεπουμπλικάνου Τραμπ στις ΗΠΑ και την υπερψήφιση του Brexit από τους Βρετανούς, οι δύο χώρες εκλαμβάνονται ως λιγότερο φιλικές προς τους ξένους πλέον, και πολιτικά πιο ασταθείς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται μόλις μία θέση πάνω από την Κίνα (με αρκετούς να διαμαρτύρονται και για τον καιρό) ενώ και οι ΗΠΑ είναι «κάτω από τη μέση» στη θέση 43.

Οι ερωτηθέντες συμφωνούν στην πλειονότητά τους ότι το επίπεδο ζωής στις δύο αυτές χώρες έχει πέσει τόσο σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υγείας αλλά και την οικονομική ασφάλεια που είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία οικογένειας.   

Σύμφωνα με την εταιρεία εμπορικών μελετών Finaccord, ο αριθμός των «κοσμοπολιτών μεταναστών» υπολογίζεται παγκοσμίως στα 50 εκατομμύρια και μέσα στα επόμενα 5 χρόνια αναμένεται να «σκαρφαλώσει» στα 60 εκατομμύρια.

Την μεγαλύτερη πτώση στη λίστα (που ενημερώνεται σε ετήσια βάση) σημείωσε η Αυστραλία, η οποία βρισκόταν πέρυση στην κορυφαία δεκάδα και φέτος υποχώρησε στην 34η θέση, καθώς βαθμολογήθηκε χαμηλότερα στις προοπτικές καριέρας, τα ωράρια εργασίας και την ισορροπία ζωής-εργασίας.
Πηγή: Πηγές: Internations/Bloomberg - Πάνος Σάκκας