Το πρόγραμμα επιτρέπει την χορήγηση άδειας διαμονής σε επενδυτές που δαπανούν τουλάχιστον 250.000 ευρώ για την αγορά ακίνητης περιουσίας στην χώρα μας, όμως στην πράξη έχει οδηγήσει στην εκδίωξη ενοικιαστών για την μετατροπή διαμερισμάτων σε AirBnB, αναφέρει η «Telegraph».
Υποστηρίζει πως σε ορισμένες περιοχές στην Αθήνα και την επαρχία το 81% έως 95% των ενοικιαζόμενων οικιών είναι AirBnB.
Την τελευταία διετία ο διαθέσιμες κατοικίες που διαφημίζονται στην πλατφόρμα αυξήθηκαν από 9.000 σε 129.000, προσθέτει.
Οι περισσότεροι επενδυτές που αξιοποιούν την «χρυσή βίζα» είναι Κινέζοι και Ρώσοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Τον περασμένο Οκτώβριο έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου επισήμανε πως η Ελλάδα προσφέρει μία από τις φθηνότερες ευκαιρίες στην ΕΕ και συνεπώς προσελκύει το ενδιαφέρον επίδοξων αγοραστών.
Τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέστησε την προσοχή των κρατών-μελών, ζητώντας αυστηρότερους ελέγχους στους αιτούντες για «χρυσές βίζες» και προειδοποιώντας πως αυτά τα μοντέλα εγείρουν τον κίνδυνο ξεπλύματος μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής.
Η έκθεση της Κομισιόν δεν αναφέρεται στο φαινόμενο AirBnB.
Είκοσι κράτη-μέλη της ΕΕ διαθέτουν επί του παρόντος προγράμματα που προσφέρουν άδεια παραμονής έναντι επενδύσεων, σύμφωνα με την Κομισιόν. Τρεις χώρες, η Κύπρος, η Μάλτα και η Βουλγαρία, προσφέρουν διαβατήριο, δηλαδή υπηκοότητα, σε μεγάλους επενδυτές.Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.