Του Χρυσόστομου Τσούφη
Την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, η χώρα μπαίνει σε μια διακεκαυμένη ζώνη ανακοινώσεων και αποφάσεων, διάρκειας 3 ημερών, που θα καθορίσει εν πολλοίς όχι μόνο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και τη γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης όπως τους δημοσιονομικούς στόχους.
Την Τετάρτη η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της οικονομίας. Όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αντίστοιχο του εντυπωσιακού πρώτου τριμήνου που έκλεισε με 7% ( εφόσον δεν αναθεωρηθεί). Ο ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η χώρα φέτος θα έχει αν όχι τον υψηλότερο, έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, πολύ πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις. Αυτό σημαίνει ότι προκύπτει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων ο οποίος όμως δεν είναι απεριόριστος.
Μια μέρα μετά, την Πέμπτη, η συνεδριάζει η ΕΚΤ και σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται μια ακόμη μάχη «περιστεριών» και «γερακιών» για το ύψος της αύξησης των επιτοκίων που πρέπει να γίνει. Μια αύξηση 50 μονάδων βάσης πρέπει να θεωρείται δεδομένη, οι σκληροπυρηνικοί όμως θέλουν να ακολουθηθεί πιο επιθετική πολιτική – όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ – και πιέζουν για αύξηση 75 μονάδων βάσης. Ο αστερίσκος εδώ είναι ότι όσο πιο απότομη η αύξηση των επιτοκίων τόσο πιο πολύ πλήττονται οι προοπτικές ανάπτυξης.
Την Παρασκευή το μεσημέρι, πάλι η ΕΛΣΤΑΤ, θα ανακοινώσει τον πληθωρισμό για τον μήνα Αύγουστο με την κυβέρνηση φυσικά να ελπίζει ότι η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί και θα υποχωρήσει ακόμη και κάτω του 11% μετά το 12,1% του Ιουνίου και το 11,6% του Ιουλίου. Εξυπακούεται ότι όσο υψηλότερος ο πληθωρισμός, τόσο μεγαλύτερη και η ανάγκη για την στήριξη των ασθενέστερων.
Από το πρωί της ίδιας ημέρας θα συνεδριάζουν οι υπουργοί ενέργειας της Ευρωζώνης για να καθοριστούν τα μέτρα που θα πάρει η Ευρώπη για να ρίξει τις μη βιώσιμες πλέον τιμές του φυσικού αερίου. Οι πρόσφατες εξελίξεις με την επ' αόριστον παύση της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τη Μόσχα, δίνουν στην σύσκεψη έναν χαρακτήρα κρισιμότητας. Χτες η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε και 284,5€/Mwh , αύξηση 31% σε σχέση με την Παρασκευή. Και με τέτοιες τιμές, ο κρατικός προϋπολογισμός είναι απλά αδύνατο να συνεχίσει να επιδοτεί νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τρόπο και την έκταση που το κάνει τώρα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.