Σχέδια της Εθνικής Τράπεζας για θυγατρικές-δίκτυο και εθελουσια έξοδο

Διετή παράταση της προθεσμίας για την πώληση της θυγατρικής της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει ζητήσει η Εθνική Τράπεζα από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp), σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ μέχρι τότε είτε θα έχει βρει στρατηγικό επενδυτή, είτε θα προχωρήσει στην εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Η Εθνική Τράπεζα έχει ζητήσει την συγκεκριμένη παράταση για να διερευνήσει και να επιλέξει τον καλύτερο τρόπο διάθεσης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οι αποφάσεις σε κάθε περίπτωση θα ληφθούν πριν από το τέλος του 2020 και στόχος της τράπεζας είναι να αποφευχθεί μια αναγκαστική και βιαστική πώληση. Η διαδικασία πώλησης τοποθετείται χρονικά προς τα τέλη του 2019, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο Δημόσιας Προσφορά των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής, ακόμη και τμηματικά. Σε κάθε περίπτωση θα διατεθεί το 75% που κατέχει η Εθνική Τράπεζα στην Εθνική Ασφαλιστική και εξετάζονται όλα τα σενάρια προκειμένου να επιλεγεί η καλύτερη λύση για την τράπεζα, την ασφαλιστική και τους εργαζομένους του ομίλου, αναφέρουν πηγές της τράπεζας. Οι δύο διαδικασίες -δηλαδή ο διαγωνισμός και η Δημόσια Προσφορά- δεν αποκλείεται να τρέξουν και παράλληλα, ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η Εθνική Τράπεζα καλείται να πωλήσει την Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με τις ευρωπαϊκές Αρχές μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2016. Οι ενέργειες των σχεδίων αυτών θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018, αλλά μετά τα προβλήματα με τον διαγωνισμό της Εθνικής Ασφαλιστικής η DG Comp έχει δώσει σιωπηλή παράταση για την συγκεκριμένη υποχρέωση.

Αναφορικά με πωλήσεις άλλων θυγατρικών της Εθνικής Τράπεζας απομένει επίσης η πώληση της θυγατρικής στην Κύπρο, η οποία αναμένεται να κλείσει σύντομα, (πληροφορίες αναφέρουν πως η Τράπεζα έχει βρει αγοραστή), καθώς και οι πωλήσεις των θυγατρικών σε Αίγυπτο, ΠΓΔΜ και Ρουμανία. Αναφορικά όμως με την πώληση της Stopanska Banka στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιδιώχθεί η ανταλλαγή της πώλησής της με άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια


Αναφορικά με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ο στόχος είναι να μειωθούν από τα 16 στα 10 δις. ευρώ, με ουσιαστική την συμβολή των πωλήσεων καθώς και των πλειστηριασμών. Ειδικότερα, σε επίπεδο πωλήσεων, η τράπεζα «τρέχει» ήδη την πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικής απαίτησης 1,6 δισ. ευρώ, με το προς πώληση χαρτοφυλάκιο έχει εξασφαλίσεις σε 8.000 εμπορικά και οικιστικά ακίνητα και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών να εκτιμάται ότι θα γίνει στα τέλη του ερχόμενου μήνα. Παράλληλα ετοιμάζεται προς πώληση το δεύτερο πακέτο" δανείων, καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 1 δις. ευρώ, ενώ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 εξετάζει την πώληση επιχειρηματικών NPLs μικρομεσαίων αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, ύψους 2 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, εξετάζεται επίσης η προοπτική τιτλοποίησης, ωστόσο, αυτή θα κριθεί από την αποδοχή των αγορών, κάτι που θα σηματοδοτήσει το πρώτο εγχείρημα τιτλοποίησης στεγαστικών NPLs από τη Eurobank. Από τον στόχο των 10 δισ. ευρώ NPLs, τα 7 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια, στα οποία, μάλιστα, η ΕΤΕ έχει σχηματίσει χαμηλότερες προβλέψεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων.

Εθελουσια έξοδος-Καταστήματα

Η Εθνική Τράπεζα Τράπεζα σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχίσει και φέτος τον εξορθολογισμό του δικτύου της, με κλείσιμο καταστημάτων, ενώ θα προχωρήσει και σε νέα εθελούσια έξοδο. Με την εθελούσια που έτρεξε από Μάιο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2018, αποχώρησαν 630 άτομα και το προσωπικό της τράπεζας διαμορφώνεται στους 9.200 εργαζόμενους με στόχος να περιοριστεί περαιτερω.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας, με αλλαγή δομής από τα όσα ίσχυσαν μέχρι σήμερα με στόχο να παρέχεται σε όσους αποχωρήσουν πλήρης κάλυψη υγείας μέχρι το χρονικό σημείο της σύνταξης.

Aναφορικά με το ανοιχτό θέμα του Λογαριασμού Επικούρησης 16.000 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ), η διοίκηση της Τράπεζας βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον υπουργό επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη για το πώς θα επιλυθεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατόν.
Πηγή: skai.gr