ΚΑΙΡΟΣ

Στρος Καν: Το ΔΝΤ δεν πιέζει την Ελλάδα για αναδιάρθρωση

Η ερώτηση ετέθη στον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο με αφορμή την ομιλία που παραχώρησε στο φημισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο "The George Washington University" το μεσημέρι της Δευτέρας με αντικείμενο την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον, Θάνος Δημάδης, κατάφερε και έθεσε στον Ντομινίκ Στρος Καν το καίριο ερώτημα για το "αν το ΔΝΤ πιστεύει ειλικρινά ότι το διακινούμενο σενάριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέος είναι ανεδαφικό". Ο Θάνος Δημάδης ρώτησε επίσης τον Ντομινίκ Στρος Καν "τί θα σημάνει μία τυχόν αναδιάρθρωση για την επιτυχία ή την αποτυχία του δημοσιονομικού προγράμματος που έχει επιβληθεί στη χώρα μας".

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης, ο διευθυντής του ΔΝΤ απέφυγε διακριτικά να δηλώσει έστω και το παραμικρό, πέρα από το σύνηθες μοτίβο με το οποίο τα στελέχη του Οργανισμού αντιμετωπίζουν το ερώτημα αυτό. Ο κ. Στρος Καν απέρριψε για μία ακόμα φορά κατηγορηματικά τις εικασίες- αρχής γενομένης από το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel- ότι το ΔΝΤ πιέζει την Ελλάδα να προβεί σε οποιουδήποτε είδους αναδιάρθρωση. "Θέλω να το διαψεύσω αυτό" είπε και επανέλαβε την δήλωση ότι "στηρίζουμε απόλυτα την ελληνική κυβέρνηση στην στάση της ότι θέλει να μην αναδιαρθώσει το δημόσιο χρέος".

Ο κ. Στρος Καν πρόθεσε ότι η "η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους δεν θα έδινε λύση στο κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το οποίο είναι η ανταγωνιστικότητα". "Η ανάγκη της Ελλάδας για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της είναι αναπόφευκτη" τόνισε.

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, είπε επίσης ότι "το πρόγραμμα στήριξης που παρέχεται από το ΔΝΤ και την ΕΕ στόχο έχει να θέσει την Ελλάδα στο σωστό δρόμο όσο το δυνατόν συντομότερο χωρίς να υπάρξει ανάγκη για κανενός είδους πτώχευση".

Σοβαρές επιπτώσεις στις τράπεζες από την αναδιάρθρωση

Σημασία έχει η επισήμανση που έκανε ο κ. Στρος Καν λέγοντας ότι "η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης με δύο πολύ σοβαρά προβλήματα, το δημόσιο χρέος και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας". Και πρόσθεσε: "Σε μία οποιαδήποτε άλλη τυπική περίπτωση, το ΔΝΤ θα είχε ως πρόταση την αναδιάρθρωση του χρέους και την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Η Ελλάδα όμως δεν έχει αυτά τα εργαλεία, καθώς δεν έχει το δικό της νόμισμα για να προβεί σε υποτίμηση και επίσης μία αναδιάρθρωση του χρέους θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα".

Ο κ. Στρος Καν συνέχισε την εκτενή αναφορά του στην περίπτωση της Ελλάδας σχολιάζοντας και τις κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στη χώρα μας. "Όταν παρακολουθώ τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα, κατανοώ απόλυτα τους ανθρώπους που βγαίνουν στους δρόμους αφού η κατάσταση στη χώρα τους είναι δύσκολη" είπε. Αντέτεινε, όμως, λέγοντας ότι "η κατάσταση στην Ελλάδα θα ήταν σημαντικά πολύ καλύτερη αν το ΔΝΤ και η ΕΕ ήταν σε θέση να την βοηθήσουν νωρίτερα!".

Εύθραυστη η παγκόσμια ανάπτυξη

Λίγη ώρα νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Στρος Καν προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να είναι εύθραυστη και άνιση ενώ διατηρείται η "μεγάλη αβεβαιότητα".

Αναφερόμενος, επίσης, στην Ευρώπη υπογράμμισε ότι η αποσπασματική προσέγγιση στην Ευρώπη για την επίλυση της κρίσης του δημόσιου χρέους επιτείνει τα προβλήματα". Πηγή: skai.gr