ΚΑΙΡΟΣ

Στουρνάρας: Να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος (video)

Την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο ΚΡΗΤΗ TV στη σκιά της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των διαρροών ότι οι θεσμοί, στην έκθεσή τους που δημοσιεύεται την Τετάρτη, εντοπίζουν μεγάλα προβλήματα τόσο στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, όσο και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. 

«Τα δύσκολα έχουν περάσει για την ελληνική οικονομία, ωστόσο θα πρέπει να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος, να στηριχτούν οι τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να μειωθεί η ανεργία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ TV. 

Όπως επισήμανε, «στην Ελλάδα η κρίση δεν οφειλόταν στον τραπεζικό τομέα. Οφειλόταν στο δημόσιο τομέα. Οι τράπεζες πλήρωσαν την κρίση. Ωστόσο κάναμε το σωστό. Και το καλό είναι πως, ακόμα και εκείνοι που παλιά φώναζαν, έλαβαν μέτρα και είχαν και αυτοί μια θετική συμβολή».

O Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πάντως πολύ πιο αισιόδοξος για την κατάσταση σήμερα, τονίζοντας ότι «οι κεντρικές τράπεζες και οι δημοσιονομικές αρχές πολλών χωρών του κόσμου έδρασαν σωστά κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ μεγάλης κρίσης. Έτσι μπορούμε σήμερα να ατενίσουμε το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία από ό,τι τότε, δηλαδή το 2008, το 2009 και το 2010. Η αρχιτεκτονική ωστόσο της Ευρώπης παραμένει ακόμα ατελής. Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε στην πλήρη τραπεζική ένωση με μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, με ένα δημοσιονομικό εργαλείο στο κέντρο της Ευρωζώνης. Και αυτά είναι βήματα που πρέπει να γίνουν».¨

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως «ένα σημαντικό συμπέρασμα από την κρίση είναι ότι η προσαρμογή πρέπει να είναι συμμετρική. Δηλαδή όχι μόνο οι χώρες που έχουν ελλείμματα, αλλά και οι χώρες που έχουν πλεονάσματα πρέπει να προσαρμόζονται».

Σε διεθνές επίπεδο, τόνισες ο διοικητής της ΤτΕ, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η οικονομική ενοποίηση της Ε.Ε., έτσι ώστε το ευρώ να λάβει τη θέση που του αξίζει στο διεθνές οικονομικό στερέωμα.