ΚΑΙΡΟΣ

Στουρνάρας: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο χρόνο αβεβαιότητας για το χρέος

Η ελληνική οικονομία «δεν αντέχει αβεβαιότητα για άλλον ένα χρόνο, ως προς το αν θα υπάρχουν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

«Χρειαζόμαστε σαφήνεια τώρα καθώς οι αγορές την χρειάζονται, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέδριο του «Economist» στη Φρανκφούρτη, ενώ σημείωσε σημείωσε πως επιπρόσθετα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης είναι «απαραίτητα» και για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Τόνισε πως η επάνοδος στις αγορές στο τέλος του Μνημονίου είναι ο «μοναδικός δρόμος προς τα εμπρός», με δεδομένο ότι διαφορετικά η χώρα μας θα χρειαστεί νέα στήριξη από τους θεσμούς.

«Κανείς, ούτε οι εταίροι ούτε η Ελλάδα, δεν έχει διάθεση για ένα ακόμα Μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στοτυρνάρας ζήτησε επίσης αναθεώρηση προς τα κάτω των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων.

Εξήγησε πως η χώρα χρειάζεται ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο, όπως διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020, και στη συνέχεια μείωσή του στο 2%. Η κατ’ αρχήν συμφωνία των θεσμών προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% έως το 2022.

Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια
, στα οποία στάθηκε στην προγενέστερη ομιλία του ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στουρνάρας είπε πως η βασική αιτία πίσω από την αύξηση των προβληματικών πιστώσεων ήταν η παρατεταμένη ύφεση.

Αν και ο κ. Κερέ χαρακτήρισε «αισιόδοξους» τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων έως το 2019, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.Πηγή: skai.gr