Του Χρυσόστομου Τσούφη
Οι προϋπολογισμοί νοικοκυριών κι επιχειρήσεων συνθλίβονται από τις «ερπύστριες» του πληθωριστικού τανκ που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του. Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη με άλμα στο 8,6%.
Στο 12% εκτινάχθηκε στην Ελλάδα , η οποία τον Ιούνιο εμφανίζει τον 5ο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη πίσω Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία και Σλοβακία. Η Ελλάδα τον Ιούνιο είχε τη 2η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των σε όλη την Ευρωζώνη πίσω μόνο από την Εσθονία. Σχεδόν οι μισές χώρες της Ευρωζώνης , 9 από τις 18 έχουν διψήφιο πληθωρισμό.
Την πληθωριστική φωτιά συντηρεί η ενέργεια όπου ο πληθωρισμός ξεπέρασε εκ νέου μετά από διάλειμμα 2 μηνών το 40% , με 41,9%( τον Μάρτιο βρέθηκε στο 44,3%). Ιδιαίτερα ανησυχητικά όμως είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των τροφίμων που είναι πλέον κι αυτός διψήφιος στο 11,1% και των υπηρεσιών που παραμένει κολλημένος πέριξ του 3,5%, στο 3,4%.
Μετά από αυτά τα στοιχεία είναι βέβαιο ότι η πίεση προς την ΕΚΤ η οποία έχει προαναγγείλει αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο εντείνεται. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα αναμένεται μια αύξηση 0,25% και μια ακόμη ισόποση τον Σεπτέμβριο βάζοντας τέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων. Η ισορροπία πάντως είναι πολύ λεπτή καθώς αυξημένα επιτόκια πλήττουν την ανάπτυξη η οποία είναι ήδη αδύναμη.
Επιπλέον η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Φρανκφούρτη προκαλεί αναταράξεις και στις αγορές ομολόγων με την ΕΚΤ επίσης να έχει δεσμευθεί στην δημιουργία εργαλείου που θα εμποδίζει τον κατακερματισμό της αγοράς χρέους. Μέχρι να ανακοινωθεί ο νέος μηχανισμός και σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ ακόμη και σήμερα ίσως στήσει ομπρέλα προστασίας αγοράζοντας ομόλογα από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.