Η έμφαση στη λιτότητα ωθεί την Ευρώπη προς την αυτοκτονία δήλωσε. «Δεν υπήρξε ποτέ επιτυχημένο πρόγραμμα λιτότητας σε κάποια μεγάλη χώρα. Η προσέγγιση της Ευρώπης είναι σίγουρα ελάχιστα υποσχόμενη. Νομίζω ότι η Ευρώπη οδεύει προς την αυτοκτονία» ανέφερε.
Αν η Ελλάδα ήταν το μόνο μέρος της Ευρώπης που είχε λιτότητα, οι αρχές θα μπορούσαν να την αγνοήσουν, «αλλά αν έχουν η Βρετανία και η Γαλλία, τότε όλες οι χώρες έχουν λιτότητα, είναι κάτι σαν μία από κοινού λιτότητα και οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τρομερές», τόνισε ο οικονομολόγος.
Είπε ακόμη ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης «αντιλήφθηκαν ότι η λιτότητα δεν είναι αποτελεσματική από μόνη της και ότι χρειάζεται ανάπτυξη», δεν υπήρξε στη συνέχεια δράση. «Οι αποφάσεις του περασμένου Δεκεμβρίου είναι συνταγή θανάτου του ευρώ» υπογράμμισε.
Ο Στίγκλιτς ανέφερε επίσης ότι βλέπει μία μικρή Ευρωζώνη «μίας ή δύο χωρών», η οποία θα αποτελείται από τη Γερμανία και πιθανόν την Ολλανδία ή τη Φινλανδία ως «το πιο πιθανό σενάριο, εάν η Ευρώπη διατηρήσει την προσέγγιση της λιτότητας».
«Η διαδικασία της λιτότητας θα οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα ανεργίας που δεν θα είναι πολιτικά αποδεκτά και θα επιδεινώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα», σημείωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος.
Η ανεργία των νέων στην Ισπανία αγγίζει το 50% από την έναρξη της κρίσης το 2008 με «καμία ελπίδα τα πράγματα να βελτιωθούν σύντομα» είπε ο Στίγκλιτς. «Αυτό που κάνετε είναι να καταστρέφετε το ανθρώπινο κεφάλαιο, δημιουργείτε αποξενωμένους νέους ανθρώπους» πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους ευρωπαίους ηγέτες.
Ο Στίγκλιτς πρότεινε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να εστιάσουν και πάλι στην πλήρη αξιοποίηση θεσμών όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.