Τόνισε, πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί η ημερομηνία επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα.
Το ζήτημα της Ελλάδας θα συζητηθεί εκ νέου στην επόμενη τακτική συνεδρίαση, στις 16 Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις 12 μέρες πριν τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα ή το ενδεχόμενο νέας παράτασης του ελληνικού προγράμματος, πέραν του τέλους Φεβρουαρίου. Προειδοποίησε όμως πως «σημείο εκκίνησης» για τις συζητήσεις πρέπει να είναι ο «σεβασμός για τους κανόνες».
Είπε δε πως είχε ήδη μια «καλή» τηλεφωνική επικοινωνία με τον άνθρωπο που πιστεύεται πως θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, χωρίς να αναφέρει όνομα. Κατά τη συνομιλία δεν συζητήθηκε κάτι συγκεκριμένο, αλλά ο Έλληνας αξιωματούχος δεσμεύθηκε για την παραμονή της Ελλάδας στη κοινό νόμισμα.
Ερωτηθείς τέλος για τα σενάρια περί Grexit, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε, πως δικός του στόχος είναι να μην φύγει καμία χώρα από την ευρωζώνη και υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της Αθήνας στο ευρώ.
Μοσκοβισί: Μας χωρίζουν τα μέσα, όχι οι στόχοι
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Μιέρ Μοσκοβισί χαιρέτισε τον ταχύ σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, σημειώνοντας πως επιτρέπει την γρήγορη συνέχιση των επαφών με τους δανειστές.
Τόνισε πως το σημείο διαφοράς μεταξύ της Ευρώπης και της νέας κυβέρνησης δεν είναι ο «στόχος», που είναι η ανάκαμψη της Ελλάδας και η επίτευξη ευημερίας, αλλά τα «μέσα» για την επίτευξη αυτού του στόχου.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε δημιουργικά με τη νέα κυβέρνηση», τόνισε.
Σημείωσε πως η χώρα μας πρέπει να παραμείνει πιστή στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αναγνωρίζοντας τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες, που «έχουν αρχίσει να έχουν αποτέλεσμα».
Κατά του κουρέματος, εμμέσως, ο Ρέγκλινγκ
Από την πλευρά του, σε ένα έμμεσο μήνυμα κατά της πρότασης για «κούρεμα» του χρέους, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης Κλάους Ρέγκλινγκ σχολίασε πως ο μηχανισμός EFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, κατέχοντας το 44% του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Προσέθεσε δε πως η Αθήνα δεν θα πληρώνει επιτόκιο στον EFSF έως το 2023.Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.