Σταϊκούρας: Είμαστε συνεπείς με το οικονομικό μας πρόγραμμα και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε «είμαστε απολύτως συνεπείς με το βασικό πρόταγμα της οικονομικής πολιτικής, που ήταν οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών»

Στην απόλυτη συνέπεια του βασικού προτάγματος της οικονομικής πολιτικής της χώρας αλλά και στην πρόβλεψη ότι το 2023 θα είναι για την Ελλάδα μία πολύ καλύτερη χρονιά σε σχέση με όλες οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του σε εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητήριου Αχαΐας και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δ. Ε. στην Πάτρα.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε «είμαστε απολύτως συνεπείς με το βασικό πρόταγμα της οικονομικής πολιτικής, που ήταν οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών»

Και υπενθύμισε ότι «η φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι πλέον στο 22% από 28% που την παραλάβαμε. Ο φόρος μερισμάτων είναι στο 5% από 10% που την παραλάβαμε. Η προκαταβολή φόρου είναι στο 80% από 100% που την παραλάβαμε. Για τα φυσικά πρόσωπα δε, που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ακόμη χαμηλότερη».

Παράλληλα σημείωσε ότι «καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, για τα εισοδήματά από τον ιδιωτικό τομέα» και υπενθύμισε ότι «μειώθηκαν σημαντικά και μόνιμα ασφαλιστικές εισφορές όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «μπορεί με αυτοπεποίθηση αυτή η κυβέρνηση να υποστηρίξει ότι ήταν απολύτως συνεπής στις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις απέναντι στην επιχειρηματικότητα για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών».

Και πρόσθεσε ότι «παράλληλα δόθηκαν φορολογικά κίνητρα καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν σημαντικά εργαλεία, όπως είναι οι υπεραποσβέσεις για επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, καθώς και τα κίνητρα για τη δημιουργία φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις συνεχείς προκλήσεις που προέκυψαν και τις οποίες « η κυβέρνηση μέσα σε τέσσερα χρόνια κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πανδημία των τελευταίων 100 ετών παγκοσμίως, έναν πόλεμο στους κόλπους της Ευρώπης μετά από 75 χρόνια, όπως και τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη μετά από 50 χρόνια.

Και σημείωσε ότι «εκ του αποτελέσματος, κινηθήκαμε μεθοδικά, κινηθήκαμε συντονισμένα και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε μία δύσκολη πραγματικότητα».

Επεσήμανε ότι «πρωτίστως αντιμετωπίστηκε, με στήριξη, το υψηλό ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και δευτερευόντως των επιχειρήσεων. Είναι αλήθεια ότι η κάλυψη της αύξησης στα νοικοκυριά προσεγγίζει το 90% ή και υπερβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ στις επιχειρήσεις έχει διαμορφωθεί περίπου στο 50%».

Και ανέφερε ότι για τα μεν νοικοκυριά έχουν διατεθεί 3,5 δισ. ευρώ και 6,5 δισ. για τις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, και στην υγειονομική κρίση και στην ενεργειακή κρίση», υπογραμμίζοντας ότι «το 2022 η Ελλάδα έδωσε το 2,3% του ΑΕΠ όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1,3% , σημειώνοντας παράλληλα ότι «ενώ δίνουμε τα περισσότερα, έχουμε διπλάσια ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και σταθερά δημόσια οικονομικά, γιατί έχουμε καταφέρει να ανακάμψουμε γρήγορα και βιώσιμα».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «δύο εξωγενείς κρίσεις μας έχουν βρει και έχουμε καταφέρει να τις αντιμετωπίσουμε από κοινού και κατά το βέλτιστο τρόπο».

Προσέθεσε πως «όταν μιλάμε για εξωγενείς κρίσεις το στοιχείο δεν είναι μόνο πώς κινείται η Ελλάδα, αλλά και πώς κινείται η Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό περίγυρο».

Και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Συνεπώς το 2022, η Ελλάδα έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης, από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο.

Η Ελλάδα το 2022, είχε ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών και ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων.

Η Ελλάδα το 2023 θα έχει το τριπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης από το μέσο Ευρωπαϊκό.

Η Ελλάδα μέχρι το 2024 θα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αριθμό αύξησης των επενδύσεων. Και πρόσθεσε ότι «η ανεργία έχει μειωθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες και τα πρωτογενή ελλείμματα μειώνονται και επιστρέφουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα από του χρόνου».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «όσο θα συνεχίσουμε αυτή την ορθολογική οικονομική και συνετή δημοσιονομική πολιτική και τη διορατική εκδοτική πολιτική, συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις, το 2023 θα είναι μία πολύ καλύτερη χρονιά για την Ελλάδα σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες».

Και τόνισε ότι «όσο βγαίνουμε από εξωγενείς κρίσεις, τόσα θα πηγαίνουμε όλο και καλύτερα. Γιατί εκτός των μειώσεων φόρων θα πρέπει να αυξάνουμε και να ενισχύουμε τους μισθούς, με γενναίο τρόπο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο».

Η τοποθέτηση Μιχ. Κατρίνη

Ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στην τοποθέτησή του, αμφισβήτησε την αισιοδοξία που εκπέμπεται από την κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν «σήμερα που μιλάμε η χώρα καταγράφει ρεκόρ στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών όταν από το 2019, πρώτη χρονιά ανάληψης της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, από τα 2,9 δισ. σκαρφαλώνει στα 10,9 και σήμερα κλείνει στα 17,5 δισ., μη οφειλόμενα στην ενεργειακή κρίση. Το εμπορικό έλλειμμα θα κλείσει στα 37 δισ. , άρα εισάγουμε 37 δισ. περισσότερα από όσα εξάγουμε».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των κόκκινων δανείων ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι ακούμε για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Το λέει συχνά η κυβέρνηση και μάλιστα ακούγεται συχνά δια χειλέων και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Μειώθηκαν άραγε τα κόκκινα δάνεια για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά; Το ιδιωτικό χρέος που σήμερα ξεπερνάει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ.»

Και απευθυνόμενος στον κ. Σταϊκούρα τον κάλεσε να απαντήσει στην Βουλή σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε «για να απαντήσουμε με στοιχεία και με αριθμούς. Για να δούμε αν οι επιχειρήσεις και ο εμπορικός κόσμος όντως είναι σε καλύτερη θέση από την διαχείριση του χρέους, με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης ή αν σήμερα αυτό αποτελεί θηλεία και βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας».

Ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι «σήμερα πάνω από 4.200.000 ΑΦΜ χρωστούν στην. Εφορία και πάνω από 1.000 000 είναι τα κόκκινα δάνεια. Την ίδια στιγμή το υπερόπλο της κυβέρνησης, ο εξωδικαστικός μηχανισμός, έχει αποδώσει 2.700 ρυθμίσεις, με στόχο το 2023 να ρυθμίσει 1,5 δισ. χρέους σε σύνολο 270 δισ. ιδιωτικού χρέους. Κάντε λίγο τη διαίρεση, 0,5% του συνολικού ιδιωτικού χρέους».

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματός του για 120 δόσεις σημειώνοντας ότι θα ανακουφίσει και θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις να μπουν σε μια τροχιά εξυγίανσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ