ΚΑΙΡΟΣ

Ρέγκλινγκ σε Σταϊκούρα: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα- Καμπανάκι για ληξιπρόθεσμα

Τα μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση δήλωσε πριν από λίγο ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ μετά από συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνοντας πως ο προσωρινός τους χαρακτήρας είναι «η ορθή προσέγγιση».

«Τα μέτρα σκοπεύουν να μειώσουν το φορολογικό βάρος σε συμφωνία με τις συστάσεις μας στο παρελθόν και εφόσον είναι σχεδιασμένα σωστά μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη και να στηρίξουν την ανάκαμψη το επόμενο έτος» υπογράμμισε. Νωρίτερα είχε δηλώσει κατανόηση για την μετεξέλιξη των πλεονασμάτων σε ελλείμματα στη σκιά των επιπτώσεων της πανδημίας , του μεταναστευτικού και των γεωπολιτικών εντάσεων , προσθέτοντας όμως πως κάποια στιγμή οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα επανέλθουν . Από την αρχή της τοποθέτησής του άλλωστε είχε φροντίσει να υπενθυμίσει τις ...στενές σχέσεις με της Ελλάδας με τον ESM έως το 2070 καθώς ο Μηχανισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας.

Ο επικεφαλής του ESM έβγαλε κίτρινη κάρτα για τις καθυστερήσεις στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, με ιδιαίτερη έμφαση στην πληρωμή εκκρεμών συντάξεων, προαναγγέλλοντας παράλληλα όμως μια ακόμα θετική έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της έβδομης αξιολόγησης.   

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε την αλληλεγγυή μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και εταίρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού συμπληρώνοντας ότι «είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι, όλοι μαζί, θα καταφέρουμε να αναδείξουμε την Ευρώπη ως δύναμη ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής». 

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις «αξιοσημείωτες αντοχές» της ελληνικής οικονομίας παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην έξοδο από μία 10ετή οικονομκή κρίση. Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, με βάση τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, το α' εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9,0%, και στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%. «Αυτό είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης από την κυβέρνηση ενός συνεκτικού πλέγματος στοχευμένων μέτρων και παρεμβάσεων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία. Κάτι που αναγνωρίστηκε και στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, όταν έγινε αναφορά «στην ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της», υπογράμμισε. 

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυρών κι επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 24 δισ. ευρώ «διατηρώντας  εφεδρείες, για ένα μέλλον που παραμένει αβέβαιο και ρευστό». Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι όλα αυτά χρηματοδοτούνται από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας «που έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, μέσα από 6 επιτυχημένες εκδόσεις χρέους, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ. Με αποκορύφωμα την πιο πρόσφατη έκδοση 10ετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο – ιστορικά – κόστος δανεισμού της χώρας. Ταμειακά διαθέσιμα, σήμερα ύψους 37,8 δισ., που αναμένεται να τονωθούν περαιτέρω, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εργαλείων».

Ταυτόχρονα όπως ανέφερε στον επικεφαλής του ESM, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως τα παρακάτω:

  • Ψηφίστηκε, και υλοποιείται με επιτυχία, πρόγραμμα στήριξης δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού.
  • Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση ενός ολιστικού, κοινωνικά ευαίσθητου και εθνικά αναπτυξιακού πλαισίου αντιμετώπισης του υψηλού ιδιωτικού χρέους, παρέχοντας μια πραγματική «δεύτερη ευκαιρία» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά.
  • Θεσπίστηκε το πλαίσιο των μικρο-χρηματοδοτήσεων.
  • Προωθήθηκε το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπου αυτό ήταν εφικτό, όπως είναι το έργο στο Ελληνικό, η Μαρίνα Αλίμου και η αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων.
  • Δρομολογήθηκαν σχέδια ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών, όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΕΑΒ και η ΛΑΡΚΟ.


 


 

Πηγή: skai.gr