Της Ναντίν Χαρδαλιά
Τη συζήτηση περί πιθανότητας άμεσου ορισμού πλαφόν στο επιτόκιο μικροχρηματοδότησης, έκλεισε οριστικά πλέον ο Υπουργός Οικονομικών από τη Βουλή, ανακοινώνοντας, ωστόσο, ότι θα προστεθεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο πρόβλεψη δυνατότητας του Υπουργού Οικονομικών να ορίζει ο ίδιος ανώτατο όριο στο επιτόκιο, εφόσον διαπιστωθούν στρεβλώσεις στην εφαρμογή του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για το πλαίσιο χορήγησης των μικροχρηματοδοτήσεων.
Εξηγώντας την απόφαση του οικονομικού επιτελείου, ο Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε ότι με τον εκ των προτέρων ορισμό ανώτατου ορίου ήταν ορατός ο κίνδυνος όλες οι εταιρίες μικροχρηματοδοτήσεων να πηγαίνουν απευθείας σε αυτό το «ταβάνι».
Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση σταθμίζοντας αφενός τις απόψεις φορέων και αντιπολίτευσης, αφετέρου τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ενιαίος κανόνας, κατέληξε ότι η καλύτερη λύση είναι η δυνατότητα παρέμβασης του Υπουργού Οικονομικών μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου, αφού προκύψουν και τα πρώτα συμπεράσματα για να κρίνει αν είναι αναγκαίο να υπάρξει πλαφόν.
«Ο Υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να το ορίσει ανά πάσα στιγμή. Θα δούμε την εφαρμογή και θα κρίνουμε. Δεν υπάρχει βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική. Γι’ αυτό επιλέξαμε να ακολουθήσουμε αυτό δρόμο, για να μην πάνε όλες οι εταιρίες στο δυνητικό ανώτατο όριο και να ορίζει ο Υπουργός Οικονομικών κάθε φορά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.
Η κυβερνητική επιλογή βρίσκει σύμφωνο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα, ανάλογη άποψη περί πρόβλεψης δυνητικού ορισμού του επιτοκίου μελλοντικά έναντι της νομοθέτησης μιας «οροφής» τώρα, είχαν διατυπώσει τόσο ο Γιάννης Δραγασάκης όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.