Του Στέλιου Κάνδια
Ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με στοχευμένα μέτρα, και δημοσιονομική σταθερότητα, είναι το δίπτυχο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
"Η αβεβαιότητα είναι ο μεγαλύτερος προβληματισμός μου. Είχαμε επάλληλες κρίσεις, προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τις βέλτιστες πολιτικές σε εσωτερικό και εξωτερικό" είπε.
Για τον πληθωρισμό εξήγησε ότι η αύξησή του πριν την ουκρανική κρίση οφείλονταν εν πολλοίς στην ισχυρή ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, και ήρθε κατόπιν η εισβολή της Ρωσίας να επιτείνει την κατάσταση.
Θα αναθεωρηθεί η ανάπτυξη προς τα κάτω ο πληθωρισμός προς τα πάνω, σε όλες τις χώρες όμως, δήλωσε για τον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός του 2022 θα αλλάξει σε βασικές παραδοχές, παραδέχθηκε, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου. Επαναλαμβάνοντας πως εντός της εβδομάδος θα κατατεθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή.
Υπογράμμισε στο πλαίσιο αυτό ότι απαιτούνται ριζικές ευρωπαϊκές πολιτικές για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει λόγω του ουκρανικού, όπως πλαφόν στο φυσικό αέριο και κοινή προμήθεια του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Βασική πηγή του πληθωρισμού είναι το ενεργειακό εξήγησε.
Υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης βέλτιστων πολιτικών με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, αλλά με ευελιξία για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμα κρίσεων διαβεβαίωσε.
"Κρατάμε πολεμοφόδια"
"Κρατάμε πολεμοφόδια και για το μέλλον δεν ξέρουμε την ένταση και την έκταση του προβλήματος" σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έδωσε 42 δισεκ. ευρώ εν μέσω κρίσης στοχευμένα και αποτελεσματικά. Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα, αναβαθμίστηκε η χώρα, απλώθηκε δίχτυ ασφαλείας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ανάγκη σημείωσε. Ταυτόχρονα μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές δημιουργήσαμε σταθερό οικονομικό περιβάλλον για τις τράπεζες.
"Δεν αρκεί μόνο συναινετική πολιτική, αλλά μια διορατική επιδοματική πολιτική με ταμειακά διαθέσιμα 40 δισ. Το ότι υπάρχουν δε σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς σύνεση γιατί αυξάνεται το έλλειμμα, η Ελλάδα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και δεν έχει ακόμη επενδυτική βαθμίδα".
Για το 2023, αυτό θα αποφασιστεί το Μάιο (Eurogroup), ή και για τα επόμενα χρόνια η χώρα θα πρέπει να τείνει προς δημοσιονομική ισορροπία ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών.
Δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι θα υπάρχει αλλαγή και ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς η Ευρώπη φαίνεται να έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, με τη λογική των μπλοκ Βορρά - Νότου να μην είναι πλέον τόσο διακριτή με βάση κοινή πρόταση Ισπανίας - Ολλανδίας.
Υψηλή οικονομική μεγέθυνση
Θα έχουμε υψηλή οικονομική μεγέθυνση και το 2022, και τα επόμενα χρόνια διαβεβαίωσε. Η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε επενδύσεις και εξαγωγές τα επόμενα χρόνια.
Στόχος είναι και η μείωση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες. Δυο συστημικές τράπεζες πέτυχαν αυτό τον στόχο από το 2021. Οι επενδυτικοί οίκοι μας αναβαθμίζουν. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα παρά τα προβλήματα. Επίσης επισήμανε πως προτεραιότητες είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ και η επιστροφή σταδιακά προς πλεονάσματα.
Θα κάνουμε δεύτερη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Με στοχευμένα μέτρα ενισχύσεων του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη όπως επιδότηση σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό στον πρωτογενή τομέα.
Τις προηγούμενες εβδομάδες ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα ενώ μειώσαμε κατά μόνιμο τρόπο τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ακόμη ο υπουργός.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.