ΚΑΙΡΟΣ

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει χτίσιμο αφορολόγητου με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Σε διευκρινίσεις σχετικά με το αφορολόγητο και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που οφείλουν να κάνουν οι φορολογούμενοι ανάλογα με το εισόδημά τους για να αποφύγουν οικονομικό «πέναλτι», προχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, καθώς διαπίστωσε ότι υπάρχει σύγχυση σε μερίδα της κοινής γνώμης.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα δύο ζητήματα δεν συνδέονται και δεν τίθεται κανένα θέμα για «χτίσιμο» αφορολόγητου μέσω του πλαστικού χρήματος, παρά μόνο η υποχρέωση πραγματοποίησης συγκεκριμένου ποσοστού συναλλαγών με κάρτες, προκειμένου οι φορολογούμενοι να αποφύγουν το «πέναλτι» για το υπολειπόμενο ποσό.

«Αυτό που ήθελε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την μπροστινή πόρτα, δηλαδή, να μειώσει κι άλλο το αφορολόγητο, δεν θα το κάνουμε εμείς από την πίσω πόρτα»,  επισήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας πως ότι ίσχυε για το αφορολόγητο αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει, με αύξηση του μάλιστα για τα 4 τέκνα.

Σχετικά με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, υπογράμμισε ότι η μοναδική αλλαγή αφορά τα όρια,  καθώς ομαδοποιούνται στο 30%. Πιο συγκεκριμένα, με τις προωθούμενες ρυθμίσεις από το 2020 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εμφανίζουν ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 30% σε σχέση με τα εισοδήματά τους αντί 15%, 20% και 30% που ισχύει ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια. Σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνουν «πέναλτι» για το ποσοστό που δεν θα καλύψουν με αυτό τον τρόπο, το οποίο διατηρείται σταθερό.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα πάντως από τα διαθέσιμα στοιχεία τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα εμφανίζουν ηλεκτρονικές δαπάνες που κινείται κατά μέσο όρο στο 47% των εισοδημάτων τους και άρα δεν κινδυνεύουν.

«Στόχος μας είναι να πιάσουμε την φοροδιαφυγή στα υψηλά εισοδήματα», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρέπεμψε για τη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ στο Μάιο του 2020, οπότε και θα υπάρχει όπως είπε καθαρή και ρεαλιστική εικόνα για τα δεδομένα της οικονομίας από το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, για το οποίο η άσκηση έχει ήδη ξεκινήσει και προκαλεί αισιοδοξία για αύξηση των εσόδων από μεγάλο πλούτο.