Στα ύψη το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, αλλά οι Έλληνες καταναλωτές είναι οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι

Το 57% των νοικοκυριών ( από 50%) το Μάρτιο περιμένουν ότι οι τιμές των προϊόντων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ή μεγαλύτερο ρυθμό

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Ενώ το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του τους τελευταίους 12 μήνες, η εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών διαρκώς φθίνει, αντανακλώντας την απαισιοδοξία τους για το μέλλον 17 ημέρες πριν τις κάλπες.  

Ο δείκτης του οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ για τον Απρίλιο βρέθηκε μια ανάσα από τις 109 μονάδες κυρίως εξαιτίας της βελτίωσης των προσδοκιών σε λιανεμπόριο και υπηρεσίες. Τους 5 από τους τελευταίους 6 μήνες ο δείκτης σημειώνει άνοδο.  

Βίος αντίθετος για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης ο οποίος υποχώρησε και βρέθηκε στις -44,6 μονάδες με τους Έλληνες καταναλωτές να είναι σταθερά όλο τον τελευταίο χρόνο οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη. Σλοβένοι, Ούγγροι και Ρουμάνοι ακολουθούν περισσότερες από 10 μονάδες πιο πίσω.  

Το 57% των νοικοκυριών ( από 50%) το Μάρτιο περιμένουν ότι οι τιμές των προϊόντων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ή μεγαλύτερο ρυθμό ενώ το 17% περιμένει σταθερότητα των τιμών έναντι 21% τον προηγούμενο μήνα.  

Δύο στα τρία ελληνικά νοικοκυριά δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε ελαφρά ή αισθητά τον τελευταίο χρόνο. Περισσότεροι από τους μισούς, 56% ( από 51% το Μάρτιο) εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί λίγο ή πολύ τους επόμενους 12 μήνες. Σχεδόν το ίδιο ποσοστό, 57%, έχει την ίδια εκτίμηση και για την οικονομική κατάσταση γενικά της χώρας.  

Μοιραία το 58% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τους επόμενους 12 μήνες θα ξοδέψει λιγότερα ενώ και ο δείκτης πρόθεσης σημαντικών αγορών ( ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα) επιδεινώθηκε στις -48 μονάδες. Μόλις το 4% εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να ξοδέψει περισσότερα. Χαρακτηριστικά :  

-98% δηλώνουν ότι δεν θα αγοράσουν αυτοκίνητο τους επόμενους 12 μήνες 
-95% δηλώνει ότι δεν θα αγοράσει ή θα χτίσει κατοικία  
-12% δηλώνει ότι θα προβεί σε δαπάνες ανανεώσης/βελτίωσης της κατοικίας τους. 

Περισσότεροι από 8 στους 10 (85%)  δεν θεωρούν ότι θα είναι σε θέση να αποταμιεύσουν τους προσεχείς 12 μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο σχετικός δείκτης στην Ελλάδα είναι αρνητικός κατά 69 μονάδες, στην Ευρωζώνη είναι θετικός κατά περίπου 2,5 μονάδες. Μόνο το 13% στην Ελλάδα θεωρεί την αποταμίευση πιθανή ή πολύ πιθανή. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι 61% δηλώνουν ότι μόλις που τα βγάζουν πέρα, 13% ότι αντλεί από τις καταθέσεις του και σχεδόν 1/10 ( 9%) ότι έχει χρεωθεί. Αντίθετα περίπου 2/10, το 17%, δηλώνουν ότι καταφέρνουν να... βάζουν κάτι στην άκρη. 

Λίγο καλύτερα τα πράγματα ως προς τις προβλέψεις για την ανεργία. 40% ( από 36% τον Μάρτιο) περιμένουν αύξηση της και 22% μείωση της το επόμενο 12μηνο.

Πηγή: skai.gr