«Πιο ακραία σενάρια από το βασικό θα απαιτήσει περισσότερο φιλόδοξα μέτρα για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους» προειδοποιεί ωστόσο το έγγραφο.
Σύμφωνα με το Reuters, το έγγραφο, που είχε προετοιμάσει ο ESM ενόψει του έκτακτου Eurogroup της Δευτέρας για την Ελλάδα, τονίζει ότι υπό το βασικό σενάριο η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι 3,1% του ΑΕΠ το 2018, 2,8% το 2019 και 2,5% το 2020, 1,5% το 2025 και στο 1,3% από το 2030 έως το 2060.
Με βάση το σενάριο αυτό, η Αθήνα θα μπορέσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 ώς το 2025. Μετά το πλεόνασμα θα αρχίσει να υποχωρεί και θα διαμορφωθεί στο 1,5% από το 2040 - 2060.
Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup καλείται να επεξεργαστεί σειρά μέτρων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά του στις 24 Μαΐου.
Αν το βασικό σενάριο του ESM αποδειχθεί ακριβές, η ζώνη του ευρώ, ο κύριος δανειστής της Ελλάδας, θα μπορούσε να επιτύχει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέσα από τρεις δράσεις που δεν συνιστούν «κούρεμα» με την αυστηρή έννοια του όρου:
«Τώρα δεν υφίσταται καμία ανάγκη για ένα "πραγματικό κούρεμα" του ελληνικού χρέους» διεμήνυσε στο μεταξύ την Τρίτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία στο Eurogroup σε δύο εβδομάδες.
O Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι για δέκα χρόνια απαλλαγμένηαπό το βάρος του χρέους, ενώ τόνισε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου, εφόσον η βιωσιμότητά του δεν έχει επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα.
«Το χθεσινό Eurogroup (σ.σ Δευτέρα) για την Ελλάδα, ήταν μια συνάντηση που ξεπέρασε ένα σημαντικό ορόσημο» δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.