ΚΑΙΡΟΣ

Σωσίβιο σωτηρίας στην Credit Suisse, αλλά οι φόβοι για τραπεζικό ντόμινο παραμένουν

Οι μετοχές της Credit Suisse γκρεμίστηκαν σε νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφοντας, την Τετάρτη, ακόμη και πτώση της τάξης του 30% όταν ο μεγαλύτερος μέτοχός, η Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής περισσότερων χρημάτων

Της Αθηνάς Παπακώστα

Οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse υποχώρησαν  σε νέα ιστορικά χαμηλά ενόσω οι επενδυτές ήταν ήδη σε αναμμένα κάρβουνα εξαιτίας της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank και της επίσης αμερικανικής Signature Bank.

Οι μετοχές της Credit Suisse γκρεμίστηκαν σε νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφοντας, την Τετάρτη, ακόμη και πτώση της τάξης του 30% όταν ο μεγαλύτερος μέτοχός, η Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής περισσότερων χρημάτων για την Credit Suisse.

Ήδη από την Τρίτη η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, Credit Suisse, είχε δημοσιεύσει την ετήσια έκθεσή της για το 2022 εντοπίζοντας «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων αποτελεσμάτων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021.  

Η ελβετική τράπεζα, που τα τελευταία χρόνια μοιάζει επιρρεπής στα λάθη που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών της, υποσχέθηκε ένα σχέδιο αποκατάστασης αλλά η ανησυχία που επικράτησε στις αγορές μπορεί να συγκριθεί μονάχα με πανικό.

Η μετοχή της Credit Suisse καταποντίστηκε στο 30% προτού κλείσει με βουτιά στο -24% αργά το απόγευμα. Υπό τον φόβο ότι υπάρχουν περισσότερα "θαμμένα" προβλήματα οι επενδυτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη άρχισαν να ξεπουλούν μαζικά τραπεζικές μετοχές.

Σε αυτό το κλίμα, η γαλλική Societe Generale έπεσε στο 12%. Η επίσης γαλλική BNP Paribas υποχώρησε περισσότερο από 10% ενώ η γερμανική Deutsche Bank σημείωσε πτώση 8% όπως και η βρετανική Barclays. Την ίδια στιγμή, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 2,97% στις 436 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 3,83% στις 7.344 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 3,27% στις 14.735 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 3,58% στις 6.885 μονάδες.

Παράλληλα, «φωτιά» πήραν και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) αφού εκτινάχθηκαν έως και 18 φορές υψηλότερα από εκείνα της ελβετικής τράπεζας UBS.

Μετά τις βαριές απώλειες στις ευρωαγορές και με τις ανησυχίες για τις τράπεζες να έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο η Credit Suisse απηύθυνε έκκληση στην Ελβετική Κεντρική  Τράπεζα για να προχωρήσει σε δημόσια δήλωση στήριξης του ομίλου. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Credit Suisse, Αξελ Λέχμαν, σημείωνε ότι πιθανή κρατική στήριξη «δεν είναι καν στο τραπέζι».

Αργά το βράδυ της Τετάρτης έγινε τελικά γνωστό ότι η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα παράσχει ρευστότητα «εάν χρειαστεί» στην Credit Suisse σε μία προσπάθεια κατευνασμού των αγορών παγκοσμίως. Σε κοινή τους ανακοίνωση η ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικών αγορών FINMA και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανέφεραν ότι η Credit Suisse ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τις συστημικές τράπεζες» ενώ προσέθεταν ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου μετάδοσης για τα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ».

Τις πρώτες πρωινές ώρες, η Credit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και είναι η πρώτη φορά από το 2008 που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008.

Για «στιγμή Lehman» για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές, είχε μιλήσει ο γνωστός οικονομολόγος – γνωστός και ως Dr. Doom- Noυριέλ Ρουμπινί υπογραμμίζοντας ότι η ελβετική τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να σωθεί και πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Άντριου Κένινγκχαμ, είχε τονίσει ότι «η Credit Suisse είναι μία μεγαλύτερη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία από τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες που κατέρρευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες» προσθέτοντας πως «η Credit Suisse δεν είναι ένα ελβετικό πρόβλημα αλλά ένα παγκόσμιο».

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθεί την κατάσταση ενώ το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg μετέδιδε ότι οι ελβετικές αρχές και η διοίκηση της Credit Suisse μελετούσαν τρόπους για να σταθεροποιήσουν την τράπεζα. Τώρα το βλέμμα των περισσότερων στρέφεται στο τι θα πράξει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφού καλείται να αποφασίσει για τα επιτόκια. 

Η Credit Suisse ιδρύθηκε το 1856. Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μία σειρά από σκάνδαλα όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Έχασε χρήματα το 2021 και εκ νέου χρήματα το 2022, το οποίο αποδείχθηκε χειρότερο έτος από την οικονομική κρίση του 2008. H ελβετική τράπεζα είχε προειδοποιήσει μάλιστα ότι δεν αναμένει να είναι κερδοφόρα πριν από το 2024.

Πηγή: skai.gr