ΚΑΙΡΟΣ

Σόρος: Άλυτα τα θεμελιώδη προβλήματα της ευρωζώνης

Τις κατευθυντήριες γραμμές που κατά την άποψή του πρέπει να διέπουν τη στρατηγική για το μέλλον της ευρωζώνης παρουσιάζει σε άρθρο του στους Financial Times ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Όπως σημειώνει, τα θεμελιώδη προβλήματα της ευρωζώνης δεν έχουν λυθεί, αντίθετα το χάσμα μεταξύ πιστωτών και οφειλετών κρατών συνεχίζει να διευρύνεται και η κρίση περνά σε μια λιγότερο άστατη αλλά πιο θανάσιμη φάση. Προσθέτει ότι η Ευρώπη απειλείται με μία μακρά περίοδο οικονομικής στασιμότητας ή κάτι ακόμα χειρότερο.

Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτή η παγίδα, συνεχίζει ο κ. Σόρος, είναι να αναγνωριστεί ότι οι τρέχουσες πολιτικές είναι αντιπαραγωγικές και να χαραχθεί μία νέα πορεία. Αυτή πρέπει να βασίζεται αρχικά στην παραδοχή ότι οι κανόνες διακυβέρνησης της ευρωζώνης έχουν αποτύχει και ότι απαιτείται ριζική αναθεώρηση. Δεύτερον, να παραδεχθούν οι ηγέτες ότι η παρούσα κατάσταση εμφανίζει σημαντικές ανωμαλίες και ότι απαιτούνται εξαιρετικά μέτρα για την αποκατάσταση της ομαλότητας. Τέλος, οι νέοι κανόνες πρέπει να ενσωματώνουν την εγγενή αστάθεια των χρηματοοικονομικών αγορών.

Ο Τζορτζ Σόρος υπογραμμίζει ότι για να είναι ρεαλιστικά όλα αυτά το δημοσιονομικό σύμφωνο πρέπει να είναι η βάση εκκίνησης και να συνυπολογίζει εκτός από τα χρηματοοικονομικά χρέη και τα εμπορικά. Επίσης, οι προϋπολογισμοί πρέπει να διακρίνουν μεταξύ επενδύσεων και τρεχουσών δαπανών. Το ποιες δαπάνες συνιστούν επενδύσεις θα πρέπει να καθορίζονται από κάποια ευρωπαϊκή αρχή. Μία ενισχυμένη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει τότε να συγχρηματοδοτεί τις επενδύσεις, προσθέτει ο κ. Σόρος.

Προτείνει επίσης έκτακτα μέτρα για την αποκατάσταση της ομαλότητας, όπως την ανάληψη από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης (μέσω οχήματος ειδικού σκοπού) της ευθύνης για την ετήσια μείωση του δημοσίου χρέους μιας χώρας κατά το 1/20 του ποσού με το οποίο υπερβαίνεται ο στόχος του χρέους στο 60% του ΑΕΠ. Αυτό θα μπορούσε να γίνεται σε αναγνώριση της «καλής συμπεριφοράς» της εκάστοτε εθνικής κυβέρνησης.

Το άρθρο καταλήγει με την επισήμανση ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι πολιτικό ζήτημα και πέρα από τις ικανότητες της Μπούντεσμπανκ, που κατά τον κ. Σόρος δίνει αυτή τη στιγμή το βήμα στην αντιμετώπιση της κρίσης. Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο