«Όταν η Ελλάδα πετύχει, ή είναι στα πρόθυρα να πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα και έχει υλοποιήσει όλους τους όρους, εάν χρειαστεί, θα εξετάσουμε περαιτέρω μέτρα για τη μείωση του συνολικού χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
Υπενθυμίζεται πως το υπερψηφισμένο Σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2013 θέτει ως στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ανέλθει στο 0,4% του ΑΕΠ.
Πρωτογενές πλεόνασμα αποκαλείται το πλεόνασμα που παρατηρείται στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού προτού συνυπολογισθούν οι πληρωμές τόκων σε κατόχους ομολόγων και λοιπούς πιστωτές.
Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθησή του πως το νέο σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020 και κάτω από το 110% έως το 2022.
Η επιτυχής υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου θα βασιστεί σε μία σειρά πέντε δράσεων, που περιλαμβάνουν (1) την επαναγορά ελληνικών ομολόγων με τίμημα-στόχο το 35% της ονομαστικής τους αξίας (ουσιαστικά «φθηνή» απόσυρση χρέους), (2) την παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από κέρδη που θα είχαν από τα διακρατηθέντα ελληνικά χρεόγραφα, (3) τη μείωση των επιτοκίων στα διακρατικά δάνεια διάσωσης και (4) τα δάνεια από τον μηχανισμό EFSF, και τέλος (5) την παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η χώρα από το EFSF μαζί με 10ετές «πάγωμα» των τόκων.
Βασικός πυλώνας του σχεδίου είναι η επαναγορά των ελληνικών τίτλων, με τον κ. Σόιμπλε να τονίζει πως εάν η εν λόγω δράση δεν αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη, τότε η ΕΚΤ, η Κομισόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να την επανεξετάσουν, πιθανώς εγείροντας ερωτηματικά για το σύνολο της προσπάθειας μείωσης του χρέους. Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.