ΚΑΙΡΟΣ

SocGen: Κίνδυνος ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της κρίσης λόγω ελληνικής εξόδου από το ευρώ

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει ανεξέλεγκτη εξάπλωση της κρίσης που θα εξαντλούσε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες της Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση της γαλλικής τράπεζας  (SocGen).

«Μολονότι το [...] κόστος μίας ελληνικής εξόδου μπορεί να είναι διαχειρίσιμο, η πραγματικότητα είναι ότι ένα τέτοιο γεγονός θα επεδείκνυε στις [...] αγορές ότι το κοινό νόμισμα δεν είναι ‘μη αναστρέψιμο’», σχολιάζει χαρακτηριστικά η αναφορά.

«Συνεπώς, η μετάδοση [της κρίσης] λόγω μίας ελληνικής εξόδου ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο να περιοριστεί σε ένα περιβάλλον όπου τράπεζες και κράτη ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες χρηματοδότησης».

Τυχόν αποπομπή της χώρας μας από τη νομισματική ένωση, συνεχίζουν οι συντάκτες της έρευνας, «αναμφίβολα θα απελευθέρωνε ένα κύμα διάχυσης, που θα μεταδιδόταν μέσα από τρία κύρια κανάλια: την ενδεχόμενη φυγή καταθέσεων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τη σημαντική αύξηση στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και την εισαγωγή ενός μόνιμου επιτοκίου κινδύνου, λόγω νομίσματος, στα spreads των κρατικών ομολόγων».

Στον απόηχο αυτής της εξάπλωσης, «όλοι οι υπάρχοντες μηχανισμοί σταθερότητας της ευρωζώνης θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αναχαιτίσουν την μετάδοση», προσθέτει η έκθεση της γαλλικής τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να στρεφόταν στη δύναμη πυρός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ενώ πιθανότατα «θα χρειαζόταν να ξανανοίξει το πρόγραμμα αγοράς χρεογράφων και δυνητικά να διεξάγει μία νέα Μακροπρόθεσμη Πράξη Χρηματοδότησης (LTRO)».

Τα LTROs ήταν μία πρωτοβουλία της ΕΚΤ, κατά την οποία διέθεσε αθροιστικά ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων τριετούς διάρκειας.

Στόχοι αυτής της κίνησης, που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, ήταν να αποτραπεί μία κρίση ρευστότητας στην αγορά και να μειωθεί το κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών, καθώς οι δανειοδοτούμενες τράπεζες δεσμεύονταν να επενδύσουν μέρος των κεφαλαίων που έλαβαν για την αγορά κρατικών ομολόγων. Η αυξημένη ζήτηση για τα χρεόγραφα θα μείωνε τις αποδόσεις τους.

Παρά ταύτα, ο μεγάλος κίνδυνος που απορρέει από την εξάπλωση της κρίσης, προειδοποιούν οι αναλυτές της SocGen, είναι η εξάντληση των αποθεμάτων που διαθέτουν οι φορείς της ενωμένης Ευρώπης.

«Δεν είναι δύσκολο να προβλεφθεί μία κατάσταση όπου οι διαθέσιμες επίσημες πηγές χρηματοδότησης εξαντλούνται γρήγορα», καταλήγει η Socitete Generale. Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος