Κλείσιμο

Σκηνές εξαθλίωσης στην Τουρκία: «Αγοράζω ένα πορτοκάλι αντί δυο» – «Μειώνουμε το νερό»

Σκηνές εξαθλίωσης στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται μία ανάσα από το κραχ. Η κεντρική τράπεζα της χώρας πουλά ξένα νομίσματα για να στηρίξει τη λίρα, η βύθιση της οποίας σε συνδυασμό με την εκτίναξη του πληθωρισμού έχουν φτωχοποιήσει εκατομμύρια πολίτες. Στο μεταξύ, ο τούρκος πρόεδρος επιμένει να υπερασπίζεται την αμφιλεγόμενη θέση του για μείωση των επιτοκίων μιλώντας για ένα σχέδιο πολιτικά παρακινδυνευμένο, «αλλά σωστό». 

Το 62% των πολιτών μετέτρεψαν τις καταθέσεις τους σε συνάλλαγμα (ευρώ και δολάρια από τουρκικές λίρες). Συνταξιούχοι και μισθωτοί με το που πήραν το μισθό τους σήμερα τα μετέτρεψαν ενώ άλλοι δανείζονται από τις τράπεζες για να πάρουν συνάλλαγμα. Από τις τράπεζες δε ψάχνουν θυρίδες. 

Κατάσταση εξαθλίωσης

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού βρίσκεται σε κατάσταση εξαθλίωσης μη μπορώντας να αντεπεξέλθει ούτε στα στοιχειώδη. Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης... με το γραμμάριο. Οι καταναλωτές στην Τουρκία, σηκώνουν τα χέρια ψηλά και τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα καταφεύγουν σε λύσεις που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν αναγκαστεί να επιστρατεύσουν.

«Καταντήσαμε να αγοράζουμε 250 γραμμάρια ή 100 γραμμάρια ρυζιού. Αγόρασα μισό κιλό ζάχαρη. Κάποτε τα αγοράζαμε αυτά σε συσκευασίες των 5 κιλών. Μαργαρίνη δεν αγοράζω πια διότι δεν έχω χρήματα. Δεν μού μένουν» τόνισε μια γυναίκα. 

Ακόμη πιο προβληματισμένοι οι έμποροι... Βλέπουν το τζίρο τους να μειώνεται όσο αυξάνονται οι τιμές, καθώς τα ακριβά προϊόντα μένουν στο ράφι, ενώ ελαττώνονται κατακόρυφα οι ποσότητες που αγοράζουν οι πελάτες.

«Οι πελάτες μου έχουν πάψει να αγοράζουν ηλιέλαιο. Δεν πωλείται. Αγοράζουν μόνο μαργαρίνη. Κι εγώ δεν φέρνω πια τα πεντόλιτρα λάδια. Δεν πωλούνται. Έφτασαν τις 130 λίρες. Ενώ κάποτε αγόραζαν ένα καλούπι τυρί τώρα ζητούν το μισό. Άλλοι ζητούν 50 γραμμάρια ελιές. Ντομάτες και αγγούρια τα αγοράζουν με το κομμάτι» δήλωσε ένας νεαρόςς έμπορος. 

«Αγοράζω ένα πορτοκάλι αντί δυο. Έβαζα στο φαγητό δυο κουταλιές λάδι τώρα βάζω μια κουταλιά. Αγοράζω ρύζι όσο για ένα ποτήρι. Αγοράζω το μικρότερο μπουκάλι λαδιού και το χρησιμοποιώ με το κουτάλι» αναφέρει μια ηλικιωμένη.

«Φωτιά» το κουλούρι – Αύξηση 40% 

Σοκ προκαλούν στην Τουρκία οι αυξήσεις των τιμών. Ο επίσημος πληθωρισμός είναι στο 19,8%, όμως μόλις ανακοινώθηκε η αύξηση κατά 40% της τιμής του κουλουριού. Είναι το πρωινό του φτωχού εδώ στην Τουρκία. Κι όμως από 2,5 λίρες, η τιμή θα ανέβει στις 3,5 λίρες. Αυτό ανακοινώθηκε. Και βεβαίως, αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών είναι οι φτωχοί. Ή αυτοί, που καταναλώνουν περισσότερο το κουλούρι. 

Υπάρχουν μάλιστα αναφορές από κουλουράδες ότι κάποιοι πελάτες τους ζήτησαν ακόμη και μισό κουλούρι, τη στιγμή που αυξάνονται υπέρμετρα οι τιμές σε όλα τα είδη. Το γάλα αυξήθηκε κατά 46% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ένα αυγό μέσου μεγέθους ανέβηκε από τη μία λίρα... στις δύο.

«Μειώνουμε και το νερό που πίνουμε. Έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Μια ημέρα αγοράζουμε κάτι από το σουπερ μάρκετ και την άλλη μέρα αλλάζουν οι τιμές» λέει μια γυναίκα.
 
«Οι τιμές είναι τραγικές. Ψάχνουμε τις τιμές σε διάφορα σουπερ μάρκετ. Κάποτε τρώγαμε τρεις φορές την ημέρα. Τώρα μόνο πρωί - βράδυ» σχολιάζει μια άλλοι. 

Και ενώ οι περισσότεροι Τούρκοι δεν πιστεύουν τις επίσημες ανακοινώσεις της στατιστικής υπηρεσίες, που κρατάει τον πληθωρισμό κάτω από το 20%, σχεδόν όλοι οι καταναλωτές πιστεύουν ότι μέσα στις γιορτές ή τους πρώτους μήνες του 2022 η αύξηση των τιμών θα αγγίξει το 60%.

Ο Ερντογάν σαμποτάρει τον… Ερντογάν

Ασπιρίνη αποδείχτηκε η προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να κόψει φόρα στην κατρακύλα της λίρας μετά από μια ακόμα παρέμβαση Ερντογάν. 

Το πρωί, η κεντρική τράπεζα άρχισε να πουλά αποθεματικά σε ξένο νόμισμα με τη λίρα να γράφει κέρδη έως και 8,5% στο 12,4 έναντι του δολαρίου. Τα χαμόγελα δεν κράτησαν πολύ. Με ανεπαρκές οπλοστάσιο και τον Ερντογάν να ρίχνει συνέχεια λάδι στη φωτιά, ήταν σαν να προσπαθούσε να σβήσει ένα πύρινο μέτωπο με κουβάδες νερού…

Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, η ισοτιμία άγγιζε ξανά τις 13 λίρες, και ο πρόεδρος Ερντογάν φρόντισε με νέα διπλή παρέμβαση, δισεκατομμύρια αποθεματικών να πάνε στον… βρόντο. 

Αρχικά μιλώντας στην ΚΟ του επέμεινε στα αποκαλούμενα πια από όλους τους αναλυτές «Ερντογανόμικς»: 

«O Tαγίπ Ερντογάν όσα είπε χθες τα ίδια λέει και σήμερα. Όλη η υφήλιος γνωρίζει πως με ενοχλούν τα υψηλά επιτόκια. Δεν ήμουν ποτέ υπέρ των επιτοκίων, ούτε χθες και ούτε θα είμαι υπέρ των επιτοκίων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.

Βγαίνοντας  από το Κοινοβούλιο έταξε τεράστιες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό των 2.825 λιρών και ειδικά για τους γιατρούς εξήγγειλε αυξήσεις 2,5 και 5 χιλιάδων λιρών. 

Ταυτόχρονα, εξήγγειλε πρόγραμμα δημιουργίας 50.000 θέσεων εργασίας , φτηνά δάνεια 500 δισεκατομμυρίων λιρών για τις επιχειρήσεις με κρατική εγγύηση υποστηρίζοντας ότι με τη δική του οικονομική πολιτική η Τουρκία θα δει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 10% το 2022. 

Μετά από όλα αυτά, στις 2.30μμ η λίρα είχε βρεθεί ξανά στα Τάρταρα με την ισοτιμία στο 13,4 έναντι του δολαρίου, και τους αναλυτές να χτυπούν καμπανάκια κινδύνου.


 

Πηγή: skai.gr