Το έγγραφο θα αποτελέσει βάση των συζητήσεων για το ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, τη στιγμή που η κρίση στην Ουκρανία απειλεί τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, μέσω του κρίσιμου ουκρανικού δικτύου αγωγών. Νέες τριμερείς επαφές μεταξύ Ε.Ε, Ουκρανίας και Ρωσίας αναμένεται να λάβουν χώρα στα μέσα Σεπτεμβρίου.
LNG
Το Συμβούλιο συστήνει στα κράτη-μέλη να προωθήσουν επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές που θα έχουν ως στόχο την αποθήκευση, τη μεταφορά και την επαν-αεριοποίηση του LNG, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρίσεις στην αγορά ενέργειας.
Στο έγγραφο επισημαίνεται επίσης η ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών υποδοχής του LNG (λιμάνια-τερματικοί σταθμοί) και των συνδέσεων μεταξύ των κρατών-μελών, κινήσεις που θα επιτρέψουν την εισαγωγή φυσικού αερίου από περιοχές όπως η Βόρεια Αμερική, η Αυστραλία ή το Κατάρ, αλλά και τη ροή του αερίου στις επιμέρους αγορές της Ε.Ε.
Επιπλέον, οι Βρυξέλλες ζητούν από τα κράτη-μέλη να επιδιώξουν «ανταγωνιστικές ροές» LNG, βελτιώνοντας τις διμερείς σχέσεις με προμηθευτές αερίου, συμπεριλαμβανομένων και αναδυόμενων δυνάμεων στην αγορά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα «μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών».
«Νότιος Διάδρομος» και εγχώριος πλούτος
Διπλή σημασία για την Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει επίσης η έμφαση που δίνει το Συμβούλιο τόσο στην αξιοποίηση «εγχώριων πόρων υδρογονανθράκων» όσο και στο άνοιγμα του «Νότιου Διαδρόμου», που μέσω Βαλκανίων και Ιονίου θα παρακάμπτει το δίπολο Ουκρανία-Ρωσία.
Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. καλεί τα κράτη-μέλη να αναπτύξουν πηγές υδρογονανθράκων στο έδαφός τους με «την καλύτερη χρήση» βιώσιμων και οικολογικών τεχνολογιών, κίνηση που προσδίδει μεγαλύτερη σημασία στις έρευνες που γίνονται στο Κατάκολο, τον Πατραϊκό Κόλπο και ανοιχτά των Ιωαννίνων, αλλά και στα μεγάλα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί ανοιχτά της Κύπρου.
Παράλληλα, η δυνατότητα σύνδεσης της Ευρώπης με νέες πηγές ενέργειας, όπως το Τουρκμενιστάν, μέσω του «Νότιου Διαδρόμου», υπογραμμίζει εκ νέου τον ευρύτερο γεωστρατηγικό ρόλο της Βαλκανικής ως πύλης μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.