ΚΑΙΡΟΣ

Σε κατάσταση χρηματοδοτικού ελλείμματος τα ελληνικά νοικοκυριά

Τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρέθηκαν από τις αρχές του 2009 -- και για πρώτη φορά μετά την είσοδό της χώρας στην ΟΝΕ – σε κατάσταση χρηματοδοτικού ελλείμματος, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα και ο δανεισμός τους δε μπορούσαν να καλύψουν τις καταναλωτικές και επενδυτικές τους δαπάνες καθώς και τις ανάγκες αποπληρωμής του χρέους τους. Ως εκ τούτου αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τμήμα του αποθέματος του χρηματοπιστωτικού πλούτου τους, το οποίο αποτελείται ως επί το πλείστον από τραπεζικές καταθέσεις για κάλυψη της τρέχουσας δαπάνης τους.

Πράγματι, το αρνητικό χρηματοδοτικό άνοιγμα του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται ότι ανήλθε σε €13 δις το 2010 ερμηνεύοντας το 62% της μείωσης των καταθέσεων κατοίκων εκτός των εκροών καταθέσεων κατοίκων στο εξωτερικό. Το υπόλοιπο – αφαιρώντας τις εκροές καταθέσεων κατοίκων στο εξωτερικό – ερμηνεύεται από την παρακράτηση μετρητών (περίπου €4,5 δις) λόγω αυξημένης αβεβαιότητας αλλά και για συναλλακτικούς σκοπούς εξαιτίας του περιορισμού των βραχυπρόθεσμων πιστώσεων.

Μείωση κατά 40 δισ. ευρώ περίπου σημείωσαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού μη χρηματοπιστωτικού τομέα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ή κατά 14% σε ετήσια βάση το 2010, σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. Οπως αναφέρεται στην έκθεση πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια καταθέσεων, μαζί με την Ιρλανδία. Στη μελέτη εκτιμάται ότι η μείωση των καταθέσεων θα συνεχιστεί το 2011 σε ηπιότερους ρυθμούς, ενώ επανάκαμψή τους αναμένεται από τα τέλη του 2012.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, το απόθεμα των τραπεζικών καταθέσεων κατά το 2010 επηρεάστηκε από τους εξής παράγοντες:

- Εκροή 10,2 δισ.ευρώ καταθέσεων μη-κατοίκων στο εξωτερικό, τάση η οποία ξεκίνησε από το 2009 οπότε σημειώθηκαν ήδη εκροές περίπου 10 δισ. ευρώ και οξύνθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010 οπότε περίπου 10,3 δισ. ευρώ εξέρευσαν από τη χώρα υπό το βάρος της έντονης αβεβαιότητας και της διασποράς εξαιρετικά δυσμενών φημών για τη χώρα. Η τάση ανεκόπη με την έναρξη εφαρμογής του μνημονίου με τις συνολικές εκροές της περιόδου Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2010 να μην υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι περί τα οκτώ δισ. ευρώ καταθέσεων κατοίκων κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό, με κύριους προορισμούς Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρο, με τα 2/3 της εκροής να λαμβάνει χώρα στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Το πλήρες κείμενο της ανάλυσης μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ Πηγή: skai.gr