Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Είναι ενδεικτικό ότι το πρωί η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν 111 ευρώ και μέσα σε λίγες ώρες ως το απόγευμα ξεπέρασε τα 119, ενώ το μπρεντ ξεκίνησε την ημέρα στα 82 και τώρα βρίσκεται μία ανάσα από τα 83 δολάρια το βαρέλι.
Στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός με τους ηγέτες να αναζητούν λύσεις αφενός για να σβήσουν οι φωτιές σε βραχυχρόνιο επίπεδο, αφετέρου για να οχυρωθούν τα κράτη μέλη έναντι αντίστοιχων κρίσεων στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση η ενεργειακή κρίση επισκιάζει την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στην Σλοβενία.
Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα δεν συγκαταλέγεται επισήμως στην ατζέντα θεμάτων, αποτελεί θέμα προς συζήτηση στο δείπνο των ηγετών απόψε και βρέθηκε στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στο Eurogroup ενώ αναμένεται να αναλυθεί και στην συζήτηση των Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο αύριο 6/10 εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 21 και 22 του μηνός όπου θα ληφθούν αποφάσεις σε επίπεδο ηγετών.
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά επείγουσα με την ενεργειακή κρίση να καθίσταται ως το κύριο θέμα που απασχολεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Δεδομένων των προαναφερθέντων αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας η ευρωπαική επιτροπή να καταθέσει μια εργαλειοθήκη η οποία θα εξηγεί το ποια μέτρα θα είναι συμβατά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Τέτοια μέτρα έχουν ήδη ληφθεί από 20 κράτη- μέλη της ΕΕ κι έτσι αυτή η εργαλειοθήκη της Κομισιόν θα δίνει μια βεβαιότητα ως προς το τι μπορεί να πράξει το κάθε κράτος- μέλος ως μια «άμεση απάντηση» στην κρίση αυτή.
Τον Δεκέμβριο πάντως αναμένεται ένα δεύτερο ενεργειακό πακέτο που θα δίνει μελλοντικές λύσεις και θα θέσει στο επίκεντρο παραμέτρους όπως η ευρωπαική προμήθεια αερίου σε επίπεδο ένωσης καθώς κι η κοινή δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνατότητα της κοινής προμήθειας κρίνεται ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς αντίθετα με την περίπτωση των εμβολίων, τα συμβόλαια αυτά γίνονται από ιδιωτικές εταιρείες κι όχι από το κράτος, επομένως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να οργανωθεί.
Σε κάθε περίπτωση πλήθος από προτάσεις «πέφτουν στο τραπέζι» σε ευρωπαικό επίπεδο για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης.
Μάλιστα ήδη χθες τρεις χώρες κατέθεσαν συγκεκριμένες θέσεις με την χώρα μας να είναι μια από αυτές. Οι άλλες δύο ήταν η Γαλλία και η Ισπανία.
Συγκεκριμένα, η χώρα μας πρότεινε 8 δισεκατομμύρια από τα αυξημένα έσοδα ρύπων που προκύπτουν να αντληθούν και να διαχειριστούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αντιστάθμισης κι έτσι πρακτικά να «σβηστούν» οι αυξήσεις που φτάνουν στον τελικό καταναλωτή και «καίνε» τις οικονομίες.
Από την πλευρά της η Γαλλία, «έριξε στο τραπέζι» την αυξημένη χρήση πυρηνική ενέργειας για παραγωγή φθηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος.
Τέλος η Ισπανία, έθεσε την προοπτική των στρατηγικών αποθεμάτων, επισημαίνοντας πως έχει προηγηθεί ένας ιδιαιτέρως ψυχρός χειμώνας, ένα εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι κι η Ευρώπη έχει βρεθεί με αποθέματα σε χαμηλό δεκαετίας κι επομένως είναι ζωτικής σημασίας σε βάθος χρόνου αυτά τα αποθέματα να χτιστούν προκειμένου να προστατευτούμε μακροπρόθεσμα.
Εκτιμήσεις για τα βαθύτερα αίτια της κρίσης
Σε κάθε περίπτωση για να μην ξαναβρεθεί σε ευάλωτη θέση η Ευρώπη πρέπει να κατανοηθούν τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης.
Όπως εκτιμάται οι αιτίες που έφεραν το «ενεργειακό κράχ» είναι τρεις και πυροδοτούν γεωπολιτικές εντάσεις.
Η πρώτη είναι η μεγάλη ζήτηση και η μικρότερη προσφορά. Η δεύτερη είναι το γεγονός πως η Κίνα βλέποντας το προηγούμενο διάστημα τις μεγάλες τις βιομηχανίες να «κατεβάζουν διακόπτες» και τα φανάρια της να μην έχουν ρεύμα για να λειτουργήσουν, προέβη σε εισαγωγές φυσικού αερίου πληρώνοντας «όσο- όσο».
Το παραπάνω οδήγησε στο οι τιμές να αυξηθούν κατακόρυφα.
Τρίτη και τελευταία παράμετρος, η οποία συνδέεται με το άνοιγμα μιας σημαντικής κόντρας είναι η Ρωσία.
Συγκεκριμένα, ΗΠΑ και ΕΕ κατηγορούν τη Μόσχα πως κρατά τις κάνουλες κλειστές παίζοντας παιχνίδια με το φυσικό αέριο.
Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα, η ρώσικη πρεσβεία στην Αθήνα προέβη σε μια ανάρτηση στο Facebook, στην οποία και τονίζει πως η χώρα δίνει τις ενδεδειγμένες ποσότητες εντούτοις οι ΗΠΑ δεν προμηθεύουν τη Ρεβυθούσα με τις ποσότητες αυτές, κάνοντας λόγο για προπαγάνδα σε βάρος της.
Στην ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα: οι Αμερικανοί και κάποιοι άλλοι πάντα ζητούσαν την αποσύνδεση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τώρα, παραδόξως, κατηγορούν τη Gazprom ότι δήθεν προμηθεύει ύποπτα μικρές ποσότητες στην Ευρώπη και προκαλεί την εκρηκτική άνοδο τιμών.
Οι Αμερικανοί αποσιωπούν το γεγονός ότι οι προμήθειες του LNG τους στην Ελλάδα έχουν μειωθεί δραματικά (στη Ρεβυθούσα έπεσαν κατά 41%).Η Gazprom, ως πυλώνας της ενεργειακής σταθερότητας της ηπείρου μας, καλύπτει αυτό το κενό. Το 2021 οι εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου βρίσκονται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία, αύξηση κατά 15%.
Π.χ., στη Γερμανία +33%, Σερβία +125%, Βουλγαρία +53%, Ελλάδα +11%. Η εταιρία τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της και κάνει και παραπάνω.
Οι κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας για υψηλές τιμές αερίου είναι προπαγανδιστικές και μάλλον έχουν στόχο τα αποκρυφτούν τα πραγματικά αίτια της κρίσης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.