ΚΑΙΡΟΣ

Σε εξαγορές δανείων του ΔΝΤ και του πρώτου Μνημονίου προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι

Στην εξαγορά δανείων που έχει δώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα ή δανείων που δόθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου, το 2010 και 2011, φαίνεται να προσανατολίζονται οι ευρωπαίοι εταίροι ώστε να πετύχουν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times».

Το εν λόγω προσχέδιο, που δεν συνιστά οριστική συμφωνία, καταρτίστηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης υπουργών Οικονομικών του G7 στην Ιαπωνία, και ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Τρίτης.

Σύμφωνα με τους FT, οι Ευρωπαίοι την Τρίτη θα επιδιώξουν συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για το χρέος, όμως ταυτόχρονα προτιμούν να μεταθέσουν τυχόν αποφάσεις για πιο αμφιλεγόμενες μορφές αναδιάρθρωσης για μετά το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του Μνημονίου και τις γερμανικές εκλογές του 2017.

Σύμφωνα με τους FT, η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ θα μπορούσε να γίνει και πριν το 2018. Στη συνέχεια, οι εταίροι θα μπορούσαν να μειώσουν τα επιτόκια των εξαγορασμένων δανείων και να βελτιώσουν τους όρους αποπληρωμής, ώστε να ελαφρύνουν το βάρος του χρέους σε βάθος χρόνου.

Στη σύσκεψη στην Ιαπωνία έλαβε μέρος και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τη στιγμή που το Ταμείο ζητά βαθιά ελάφρυνση του χρέους, έχοντας προτείνει περίοδο χάριτος ως το 2040 για να αρχίσουν οι πληρωμές των ευρωπαϊκών δανείων, επιμήκυνση της αποπληρωμής ως το 2080 και επιτόκιο 1,5% τουλάχιστον ως το 2045.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές των FT, κατά τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους η κ. Λαγκάρντ επέδειξε κάποια ευελιξία, χωρίς όμως να είναι γνωστή η τελική θέση που θα λάβει το Ταμείο.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να άφησε να εννοηθεί πως η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ θα επιδιωχθεί μόνο αν το ΔΝΤ δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχει στην επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος, κάτι που είναι κρίσιμο πολιτικά για τη γερμανική κάτω Βουλή.

Μιλώντας μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «έχει υπάρξει μετακίνηση και στις δύο πλευρές». Η πλευρά που ζητά βαθιά αναδιάρθρωση άμεσα έχει «μετριάσει» τις θέσεις της, ενώ ταυτόχρονα και η άλλη πλευρά, που υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε τώρα με το ζήτημα του χρέους, έχει «μετακινηθεί λίγο», είπε. «Έτσι μειώνεται το χάσμα», προσέθεσε.

Τα δάνεια του ΔΝΤ ανέρχονται σε 14 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου ανέρχονται σε 52,9 δισεκ. ευρώ. Παρά ταύτα, οι εξαγορές δεν αναμένεται να είναι τόσο μεγάλες, με τους FT να μεταδίδουν ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν με τα 19,6 δισεκ. που δεν χρησιμοποιήθηκαν στη φθινοπωρινή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.Πηγή: skai.gr