ΚΑΙΡΟΣ

Σε δεινή θέση η Ισλανδία

Στο χείλος της χρεοκοπίας βρίσκεται η Ισλανδία, της οποίας το οικονομικό σύστημα κλονίζεται και το νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 30%, ενώ η Standard and Pοor's υποβίβασε τη διεθνή πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από την κατηγορία Α στην ΒΒΒ.

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλή της Ισλανδίας ενέκρινε ομόφωνα νόμο με τον οποίο ο έλεγχος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων περνά στο δημόσιο.

Ο νόμος πέρασε ομόφωνα από τη βουλή και οι προβλέψεις του τέθηκαν αμέσως σε ισχύ ενώ ο πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, ο οποίος είχε απειλήσει ότι η χώρα κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση εάν δεν περάσει, είπε ότι ο ρυθμιστής της οικονομίας της χώρας πρέπει να έχει μία ευρεία εξουσία να υπαγορεύει τις λειτουργίες των τραπεζών και ακόμη και να τις αναγκάσει να συγχωνευθούν με κάποιο άλλο ίδρυμα ή να τις κηρύξει σε χρεοκοπία.

Η Ισλανδία, ένα νησί 300.000 κατοίκων στον Βόρειο Ατλαντικό, είχε δει την οικονομία της να διογκώνεται τα τελευταία χρόνια καθώς οι τράπεζες της επένδυσαν στο εξωτερικό και οι επενδυτές αγόρασαν το υψηλού κόστους, αν και ασταθές νόμισμα της, ενώ ξένες εταιρείες τοποθέτησαν χρήματα σε τοπικά προγράμματα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, η κυβέρνηση θα αναλάβει τα στεγαστικά δάνεια από τις τράπεζες και θα τα εντάξει σε ένα κρατικό στεγαστικό ταμείο σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τους χιλιάδες κατοίκους της χώρας που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της απώλειας των σπιτιών τους εν μέσω της διαρκώς διευρυνόμενης κρίσης.

Η ισοτιμία της ισλανδικής κορώνας είναι 230 ανά ευρώ, γεγονός που αναμένεται να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό καθώς η χώρα εξαρτάται από τις εισαγωγές, και να κάνει πιο ακριβή τη χρηματοδότηση του χρέους.

Μέρος του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι και ο επαναπατρισμός των επενδύσεων που έχουν κάνει τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία δέχτηκαν να φέρουν πίσω 200 δισεκατομμύρια κορώνες (1,29 δισεκατομμύρια ευρώ).

Σύμφωνα με την Ένωση των Ασφαλιστικών Ταμείων, τα συνολικά κεφάλαια των Ταμείων ανέρχονται σε 1,8 τρισεκατομμύρια κορώνες, (11,56 δισεκατομμύρια ευρώ) από τα οποία τα 500 δισεκατομμύρια (3,22 δισ. ευρώ) είναι στο εξωτερικό και η Ένωση κάλεσε τα μέλη της να πουλήσουν τα μισά.

Από την πλευρά της, η Ρωσία δέχθηκε αίτημα για τη χορήγηση πίστωσης εκ μέρους της Ισλανδίας, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της οποίας αντιμετωπίζει δυσκολίες, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Υπάρχει ένα αίτημα της Ισλανδίας για την εκταμίευση μιας πίστωσης και το εξετάζουμε, είπε ο ρώσος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η Μόσχα εξετάζει το αίτημα θετικά.
Πηγή: skai.gr