ΚΑΙΡΟΣ

Σε αρνητικό πληθωρισμό ξανακύλησε η ευρωζώνη παρά τον αγώνα της ΕΚΤ

Σε αρνητικό πληθωρισμό ξανακύλησε η ευρωζώνη τον Απρίλιο, παρά την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τονώσει τις τιμές διοχετεύοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στο τραπεζικό σύστημα με στόχο η ρευστότητα να προωθηθεί στην πραγματική οικονομία.

Οι τιμές στη ζώνη του κοινού νομίσματος μειώθηκαν κατά 0,2% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, πολύ κάτω από το στόχο της ΕΚΤ για αύξηση των τιμών κατά σχεδόν 2%.

Πρόκειται για το δεύτερο μήνα του 2016 που ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι αρνητικός, γεγονός που καταδεικνύει πόσο δύσκολο είναι το έργο της Ευρωτράπεζας.

«Βαρίδι» αποδείχτηκαν για μία ακόμα φορά οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας, που έπεσαν κατά 8,7%. Πιο ανησυχητική όμως ήταν η απότομη επιβράδυνση στις τιμές των υπηρεσιών, οι οποίες αυξήθηκαν μόλις κατά 0,9%, σαφώς χαμηλότερα από το +1,4% που καταγράφηκε τον Μάρτιο.

Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Ρουμανία (-2,6%) και τη Βουλγαρία (-2,5%), ενώ τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στο Βέλγιο (+1,5%) και στη Σουηδία (+1%).

Η επιστροφή της ευρωζώνης σε αρνητικό πληθωρισμό καταδεικνύει ότι το κοινό νόμισμα διατρέχει ακόμα κίνδυνο αποπληθωρισμού, παρά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 80 δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα που έχει εξαπολύσει η ΕΚΤ.

Ο αποπληθωρισμός είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο οικονομικό φαινόμενο όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναμένοντας διαρκώς περαιτέρω μείωση των τιμών, αναβάλλουν επ’ αόριστον τις δαπάνες τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παραλύει η αγορά και η πραγματική οικονομία.

Είναι επίσης ανατροφοδοτούμενο φαινόμενο, που στην πράξη αυξάνει το πραγματικό χρέος και πλήττει την απασχόληση.

Αναλυτικά τα στοιχεία της Eurostat ΕΔΩΠηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης