ΚΑΙΡΟΣ

Ρεν: Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση χρεώνονται στους Έλληνες

Ευθύνες στην ελληνική πλευρά για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην τρέχουσα αξιολόγηση αφήνει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, σε συνέντευξή που παραχώρησε στη γερμανική οικονομική επιθεώρηση «WirtschaftsWoche», παραδεχόμενος ωστόσο πως τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά στους τομείς των δημοσιονομικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πάντα περίπλοκα και διαρκούν πολύ. Ο τρέχων έλεγχος διαρκεί ήδη τώρα μήνες. Οι καθυστερήσεις χρεώνονται στους Έλληνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος επίτροπος.

Ο κ. Ρεν επεσήμανε ότι η συζήτηση για τυχόν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και νέα τυχόν νέα στήριξη της χώρας μας θα αρχίσει τον Αύγουστο, καθώς πρωτύτερα οι δανειστές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους «όχι μόνο την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, αλλά για να έχουν και μία πιο ακριβή εικόνα της προοπτικής ανάπτυξης, η οποία έχει μεγάλη επίδραση στη βιωσιμότητα του χρέους».

Ερωτηθείς για το σενάριο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές χρέους πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, ο κ. Ρεν εμφανίστηκε επιφυλακτικός, σημειώνοντας πως «εάν πληρώνει κανείς έναν υψηλό τόκο, μπορεί πάντα να επιστρέψει στις αγορές», και εκτιμώντας πως οι αγορές χρέους «δεν μπορούν να γίνουν η πιο σημαντική πηγή χρηματοδότησης, όσο η χώρα δεν έχει μπει σε βιώσιμο δρόμο στον προϋπολογισμό και στην ανάπτυξη».

Τέλος, ο κ. Ρεν εξέφρασε την πεποίθηση πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στην τρόικα, καθώς, παρά τις «μεγάλες προστριβές» που υπήρχαν πριν από ένα χρόνο, πλέον «συνεργασία λειτουργεί καλά και θα συνεχιστεί στα κράτη που βρίσκονται τώρα σε πρόγραμμα».

Καθένας από τους τρεις έχει τη δική του οικονομική προσέγγιση και είναι πολύ περήφανος για την ανεξαρτησία του. Όταν και οι τρεις θεσμοί πρέπει να τα βρουν και μάλιστα με αρχή την ομοφωνία, δεν είναι πάντα παιδικό παιχνίδι. Αλλά η κρίση δεν μας αφήνει άλλη επιλογή» κατέληξε ο κ. Ρεν.Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ