Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις και την αγορά εργασίας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εξηγεί ότι «οι πρώιμοι οικονομικοί δείκτες όπως το κόστος ανά μονάδα εργασίας ή το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δείχνουν ότι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες σε πρόγραμμα του EFSF ή του ESM βρίσκονται στον σωστό δρόμο.
»Ξέρω όμως επίσης ότι οι άνθρωποι που βλέπουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους να κόβονται ή εκείνοι που έχασαν τη δουλειά τους δεν βλέπουν ακόμη πρόοδο. Ωστόσο η εμπειρία δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στρώνουν το δρόμο για ανάπτυξη», συμπληρώνει.
Προσθέτει ωστόσο πως η Ελλάδα πρέπει να μην καταβάλει μεγάλο επιτόκιο στην επικείμενο επάνοδό της στις αγορές.
«Πρέπει οι Αρχές να αποφασίσουν την τιμή που είναι πρόθυμες να πληρώσουν. Το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων είναι σχεδόν 80% χαμηλότερο από ό,τι πριν από δύο χρόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής.
Το 80% του ελληνικού δημόσιου χρέους, ύψους 320 δισεκατομμυρίων ευρώ (175% του ΑΕΠ), διακατέχεται από την ΕΚΤ, κράτη της Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με χαμηλά επιτόκια και μακροπρόθεσμη ωρίμανση.
Ο ESM κατέχει περίπου το 40% του ελληνικού χρέους, με επιτόκιο 1,5%, που αρχίζει να καταβάλλεται 10 χρόνια μετά την εκταμίευση των χρημάτων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.