Ο Ραχόι προειδοποίησε ότι η χώρα του κινδυνεύει να αποκλειστεί από τις αγορές, αν «δεν ανακτήσει τον έλεγχο» των δημοσιονομικών της, ζητώντας συνεργασία από τις τοπικές κυβερνήσεις ώστε να αποφευχθεί η ένταξη της Ισπανίας σε πρόγραμμα διάσωσης.
«Τι θα συμβεί αν σε εμάς συμβεί το ίδιο που συνέβη σε εκείνους που δεν ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσουν το χρέος τους από τις αγορές ή να βρουν χρήματα για να καλύψουν το έλλειμμά τους;» διερωτήθηκε ο ισπανός πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Μαδρίτη. «Αυτός είναι ο κίνδυνος που διατρέχουμε αυτή τη στιγμή».
Οι δηλώσεις του συνιστούν ουσιαστικά ευθεία παραδοχή ότι η Ισπανία διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να καταλήξει στην ίδια μοίρα με την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία τους μέχρι στιγμής παραλήπτες των πακέτων διάσωσης.
Με τις 17 τοπικές κυβερνήσεις να θεωρούνται ως υπεύθυνες για την αύξηση του ελλείμματος της Ισπανίας, ο κ. Ραχόι δήλωσε ότι καλούνται να πράξουν περισσότερα από όσα η ΕΕ έχει ζητήσει να πράξει η ισπανική κυβέρνηση.
«Θα χρειαστεί να βρούμε τα χρήματα από το εξωτερικό, και μπορεί να χρηματοδοτηθούμε μπορεί και όχι, και υπάρχουν ήδη οι χώρες που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί. Αυτός είναι ο λόγος που παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις και κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε.
Στις Βρυξέλλες και ορισμένα κράτη – μέλη επικρατεί έντονη ανησυχία ότι ένα πακέτο διάσωσης για την Ισπανία μπορεί να οδηγήσει σε πίεση την Ιταλία. Και οι δανειακές ανάγκες της Ιταλίας για την επόμενη τριετία εκτιμώνται στα 900 δισ. ευρώ...
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λούις ντε Γκουίντος, απέκλεισε το ενδεχόμενο η ιβηρική χώρα να καταφύγει στους δανειοδοτικούς μηχανισμούς διάσωσης της ΕΕ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο επισφαλής τραπεζικός τομέας της χώρας δεν χρειάζεται περαιτέρω ενέσεις ρευστότητας.
Τα καθησυχαστικά σχόλια του κ. ντε Γκουίντος ήρθαν ως απάντηση στην έκκληση που είχε απευθύνει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάγιο, ο οποίος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επέμβουν προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλισης έκτακτης Συνόδου Κορυφής με θέμα την ανάπτυξη πριν το τέλος Ιουνίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί το επόμενο επίσημο ραντεβού των Ευρωπαίων ηγετών.
Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας της Ιβηρικής κατά δύο βαθμίδες, από Α στο BBB+.
Υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας Ισπανίας και Ιταλίας σε περίπτωση που το κόστος δανεισμού παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, «έβλεπε» την περασμένη εβδομάδα και αναλυτής της Moody΄s Analytics.
Η ανεργία των νέων στην Ισπανία αγγίζει το 50% από την έναρξη της κρίσης το 2008 με «καμία ελπίδα τα πράγματα να βελτιωθούν σύντομα» δήλωσε στο μεταξύ ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς. «Αυτό που κάνετε είναι να καταστρέφετε το ανθρώπινο κεφάλαιο, δημιουργείτε αποξενωμένους νέους ανθρώπους» πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους ευρωπαίους ηγέτες. Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.