ΚΑΙΡΟΣ

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις κόντρα στην «περιχαρακωμένη» Γερμανία

Οι Γερμανοί κατηγορούνται ότι επιδεικνύουν μια γενικώς αρνητική στάση που εμποδίζει το σχεδιασμό στρατηγικών για το κοινό -όλων των κρατών μελών- καλό

Του Χρυσόστομου Τσούφη

To Deutschland Uber ales της κυβέρνησης Σολτς με το πακέτο επιδοτήσεων ύψους 200δισ. ευρώ δοκιμάζει την αντοχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ο ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι ηγέτες -όλων των πολιτικών αποχρώσεων- κατηγορούν το Βερολίνο για κοντόφθαλμη πολιτική, καθώς περιχαρακώνεται εντός των συνόρων της με τον αέρα της δημοσιονομικής της υπεροχής.

Κι όσο οι Γερμανοί χρησιμοποιούν δικαιολογίες όπως το «πρόκειται περί παρεξήγησης, το πακέτο δεν είναι τόσο μεγάλο», όπως αυτή που ..σκαρφίστηκε στο Eurogroup o Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, τόσο η απογοήτευση και ο θυμός φουντώνουν.  

«Μερικοί δεν συναισθάνονται το επείγον της κατάστασης και επιμένουν σε πολιτικές που οδηγούν την Ευρώπη σε μη διατηρήσιμη τροχιά» ήταν το «καρφί» του Βέλγου πρωθυπουργού Ντε Κρόος.

«Αντιμέτωποι με τόσο σοβαρούς κοινούς κινδύνους, δεν είναι δυνατόν να διαχωριζόμαστε μεταξύ μας ανάλογα με το χώρο που κάθε κράτος έχει στον προϋπολογισμό του» έγραψε ο Μάριο Ντράγκι. «Ο κανιβαλισμός στην Ευρώπη άρχισε» απεφάνθη ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Το κακό είναι ότι οι Γερμανοί δεν μένουν απλά στο να λαμβάνουν μέτρα στήριξης υπέρ των πολιτών τους, άλλωστε αυτό δεν είναι και κατακριτέο. Τουναντίον.

Κατηγορούνται ότι επιδεικνύουν μια γενικώς αρνητική στάση που εμποδίζει το σχεδιασμό στρατηγικών για το κοινό -όλων των κρατών μελών- καλό. «Όχι» στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, «όχι» στην κοινή έκδοση χρέους, «όχι» στην χαλάρωση του δημοσιονομικού ζουρλομανδύα, ώστε να λάβουν περισσότερα μέτρα στήριξης και οι υπόλοιποι.  

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αυξάνονται οι πιθανότητες να περάσει μια ακόμη σύνοδος κορυφής -αυτή της Πράγας- χωρίς αποτέλεσμα κι ενώ οι διαδηλώσεις αυξάνονται και πληθύνονται.  

Στην Ιταλία καίνε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στην Αγγλία ενισχύεται το κίνημα «δεν πληρώνω», στη Γερμανία ακόμη και πολίτες που ανήκουν στη μεσαία τάξη με εισοδήματα άνω των 3.500 € δηλώνουν ότι δεν «βγαίνουν» αλλά θα... βγουν στους δρόμους.  

Τουλάχιστον ο καλός καιρός, αλλά και το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι σχεδόν γεμάτες, έχουν ρίξει τις τιμές του φυσικού αερίου στα 169€/Mwh που αποτελεί το χαμηλότερο από τις 22 Ιουλίου.

Στον αντίποδα πάντως το πετρέλαιο αρχίζει να «τσιμπάει» (+6 $ από τα 85 στα 91) από την Παρασκευή στη σκιά των ανησυχιών ενός χειμώνα ύφεσης αλλά και των σκέψεων στις τάξεις του ΟΠΕΚ -ο οποίος συνεδριάζει σήμερα- για μείωση της παραγωγής.  

Πηγή: skai.gr