ΚΑΙΡΟΣ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 5,4% έπεσε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Πτώση για  6ο συνεχόμενο μήνα στον πληθωρισμό - Πτώση και στην ευρωζώνη στο 6,9% από 8,5% τον Φεβρουάριο

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Πέμπτος διαδοχικός μήνας πτώσης, αυτή τη φορά σημαντικής, του πληθωρισμού για την Ευρωζώνη το Μήνα Μάρτιο , στο 6,9% από 8,5% τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Eurostat. 

Έκτος διαδοχικός μήνας αποκλιμάκωσης για την Ελλάδα, από τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός μόνο υποχωρεί. Η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για 5,4%  που είναι η 4η χαμηλότερη τιμή μεταξύ των 20 χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και η χαμηλότερη τιμή για τη χώρα από το Δεκέμβριο του 2021.

Μόνο Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ισπανία παρουσιάζουν χαμηλότερο πληθωρισμό από τη χώρα μας. Από το υψηλό έτους το Σεπτέμβριο όταν ο πληθωρισμός βρέθηκε στο 12,1% παρατηρείται μια μείωση μεγαλύτερη των 6,7 μονάδων.

Μάλιστα η Ελλάδα σημειώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση του πληθωρισμού πίσω από την Πορτογαλία. 

Πρωταθλήτριες παραμένουν οι χώρες της Βαλτικής , Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η Σλοβακία. Η διαρκής υποχώρηση του πληθωρισμού σημαίνει ότι πλέον μόνο 6 από τις 20 χώρες για τις οποίες γίνονται μετρήσεις έχουν διψήφιο πληθωρισμό.   

Η νέα πτώση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στη μείωση του πληθωρισμού της ενέργειας ο οποίος βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος , στο -0,9%!!!! Ένα χρόνο πριν βρισκόταν στο 44,3% 

Μόνο μια ημέρα μέσα στον Μάρτιο η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 50€/Mwh ενώ από τις 14 Μαρτίου , η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σταθερά κάτω από τα 80$/βαρέλι.  

Τα άσχημα νέα όμως συνεχίζουν να έρχονται από τα τρόφιμα τα οποία ακολουθούν αντίθετη πορεία από αυτήν του γενικού δείκτη.

Μήνα με το μήνα ο πληθωρισμός τροφίμων σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο φτάνοντας για τον Μάρτιο στο 15,4%. Ιστορικό ρεκόρ και για τον δομικό πληθωρισμό– που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια – οποίος έφτασε στο 7,5%. Το ανοδικό του σερί συνεχίζει και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών ο οποίος βρέθηκε στο 5%.   

Έχει πλέον μεγάλη σημασία το πώς θα διαβάσει η ΕΚΤ τα στοιχεία. Ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρεί αλλά παραμένει υπερτριπλάσιος του στόχου ενώ η κατάσταση στα τρόφιμα δείχνει εκτός ελέγχου. Η Κριστίν Λαγκάρντ με φόντο τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα εξαιτίας της πτώσης της Credit Suisse και των – πρόσκαιρων – κλυδωνισμών στην Deutche Bank δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα ανταλλάξει τη σταθερότητα των τροφίμων με αυτήν του χρηματοπιστωτικού συστήματος.   

Υπομονή μέχρι τις 4 Μάιου και την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των κεντρικών τραπεζιτών.   

Πηγή: skai.gr