Του Χρυσόστομου Τσούφη
Πέμπτος διαδοχικός μήνας πτώσης, αυτή τη φορά σημαντικής, του πληθωρισμού για την Ευρωζώνη το Μήνα Μάρτιο , στο 6,9% από 8,5% τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Eurostat.
Έκτος διαδοχικός μήνας αποκλιμάκωσης για την Ελλάδα, από τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός μόνο υποχωρεί. Η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για 5,4% που είναι η 4η χαμηλότερη τιμή μεταξύ των 20 χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και η χαμηλότερη τιμή για τη χώρα από το Δεκέμβριο του 2021.
Μόνο Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ισπανία παρουσιάζουν χαμηλότερο πληθωρισμό από τη χώρα μας. Από το υψηλό έτους το Σεπτέμβριο όταν ο πληθωρισμός βρέθηκε στο 12,1% παρατηρείται μια μείωση μεγαλύτερη των 6,7 μονάδων.
Μάλιστα η Ελλάδα σημειώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση του πληθωρισμού πίσω από την Πορτογαλία.
Πρωταθλήτριες παραμένουν οι χώρες της Βαλτικής , Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η Σλοβακία. Η διαρκής υποχώρηση του πληθωρισμού σημαίνει ότι πλέον μόνο 6 από τις 20 χώρες για τις οποίες γίνονται μετρήσεις έχουν διψήφιο πληθωρισμό.
Η νέα πτώση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στη μείωση του πληθωρισμού της ενέργειας ο οποίος βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος , στο -0,9%!!!! Ένα χρόνο πριν βρισκόταν στο 44,3%
Μόνο μια ημέρα μέσα στον Μάρτιο η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 50€/Mwh ενώ από τις 14 Μαρτίου , η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σταθερά κάτω από τα 80$/βαρέλι.
Τα άσχημα νέα όμως συνεχίζουν να έρχονται από τα τρόφιμα τα οποία ακολουθούν αντίθετη πορεία από αυτήν του γενικού δείκτη.
Μήνα με το μήνα ο πληθωρισμός τροφίμων σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο φτάνοντας για τον Μάρτιο στο 15,4%. Ιστορικό ρεκόρ και για τον δομικό πληθωρισμό– που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια – οποίος έφτασε στο 7,5%. Το ανοδικό του σερί συνεχίζει και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών ο οποίος βρέθηκε στο 5%.
Έχει πλέον μεγάλη σημασία το πώς θα διαβάσει η ΕΚΤ τα στοιχεία. Ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρεί αλλά παραμένει υπερτριπλάσιος του στόχου ενώ η κατάσταση στα τρόφιμα δείχνει εκτός ελέγχου. Η Κριστίν Λαγκάρντ με φόντο τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα εξαιτίας της πτώσης της Credit Suisse και των – πρόσκαιρων – κλυδωνισμών στην Deutche Bank δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα ανταλλάξει τη σταθερότητα των τροφίμων με αυτήν του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Υπομονή μέχρι τις 4 Μάιου και την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των κεντρικών τραπεζιτών.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.