Προβόπουλος: Αύξηση της φτώχειας κατά 43,1% σε ένα έτος

Η έκθεση της ΤτΕ ΕΔΩ

Η ομιλία Προβόπουλου ΕΔΩ

Δραματική χαρακτηρίζει στην έκθεσή του την επιδείνωση των δεικτών της φτώχειας στη χώρα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Σημειώνει ότι μέσα σε ένα έτος καταγράφηκε αύξηση της φτώχειας κατά 43,1%.

Στην έκθεση
χαρακτηρίζεται το πρόβλημα της προστασίας των παιδιών ως μια από τις χειρότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης ως ένα από τα επείγοντα ζητήματα δημόσιας πολιτικής στην Ελλάδα. Το όριο των παιδιών έως 15 ετών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε σε 23,3% το 2011 από 19,3% το 2005. Ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρει ως χαρακτηριστικό πρόβλημα το γεγονός ότι το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών έχει αναλάβει την σίτιση 8.000 παιδιών βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Αθηναίων.

«Ο κίνδυνος της κατάρρευσης αποφεύχθηκε, το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ απομακρύνθηκε, ωστόσο δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό» τόνισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Πορβόπουλος.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της ΤτΕ χαρακτήρισε δύσκολο το 2013, ορατή όμως την ανάκαμψη το 2014. Προσθεσε ότι το τμήμα της προσπάθειας που απομένει παρότι μικρότερο θα είναι εξίσου δύσκολο καθώς η προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον των θυσιών που ήδη έγιναν.

Στην έκθεση της Κεντρικής τράπεζας δίνεται έμφαση στην αναγκαιότητα αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, τόσο με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης όσο και με την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Διαπιστώνεται ότι η φοροδοτική ικανότητα μισθωτών και συνταξιούχων εξαντλείται.

Ο κεντρικός τραπεζίτης πάντως αξιολογεί ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει κατά την τριετία 2010 - 2012 να ανακτήσει το 75% της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει από την είσοδό του στο ευρώ.

Αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε βαθιά κρίση και πως οι κίνδυνοι εκτροχιασμού δεν έχουν εξαλειφθεί, ενώ προβλέπει ύφεση περίπου 4,5% εφέτος.

Αναφέρει επίσης πως η ύφεση προκάλεσε αισθητή πτώση της απασχόλησης και ώθησε το ποσοστό ανεργίας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, 24,5% περίπου κατά μέσο όρο το 2012, ενώ προβλέπεται περαιτέρω άνοδος το 2013.


Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης, Newsdesk ΣΚΑΪ