Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD, η πτώση ήταν αναμενόμενη λόγω της οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα ξεπερνά μόνον τη Βενεζουέλα, η οποία βρίσκεται σταθερά στην 59η θέση της διεθνούς κατάταξης από το 2004. .
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία του IMD, η συνολική κατάταξη μιας χώρας, μεταξύ των 59 χωρών που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας, είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης των επιδόσεων σε τέσσερις επιμέρους κατηγορίες δεικτών. Την «Οικονομική Αποδοτικότητα», την «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», την «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα», και τις «Υποδομές».
Η πτώση κατά δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας αποδίδεται καταρχήν στην αβεβαιότητα και ανασφάλεια αναφορικά με την έξοδο ή όχι της χώρας μας από την ευρωζώνη αλλά και της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, η οποία δεν συνοδεύτηκε από κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με το IMD οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας για το 2012, είναι:
Α) η ταχεία προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα για να διευκολυνθεί η προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την οικονομική κρίση, με παράλληλα μέτρα ανάπτυξης προς την πραγματική οικονομία,
Β) η ενίσχυση της ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων,
Γ) ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής,
Δ) η μείωση της γραφειοκρατίας που αφορά την επιχειρηματικότητα, και,
Ε) η πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στο δημόσιο τομέα. Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.