Προειδοποίηση Χατζηδάκη–Στασσή: Η ΔΕΗ συστημικός κίνδυνος για την οικονομία

Δραματική προειδοποίηση για το μέλλον της ΔΕΗ απηύθυναν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, σημειώνοντας ότι χωρίς τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων προκαλείται συστημικός κίνδυνος για την οικονομία. 

Μιλώντας την Πέμπτη σε ειδική ενημερωτική συνεδρίαση για την εξυγίανση της ΔΕΗ στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για τη ΔΕΗ, η χώρα θα βρεθεί απέναντι σε δραματικές συνέπειες. «Έχουμε πληρώσει πανάκριβα τον λαϊκισμό σε αυτή τη χώρα. Το ζητούμενο δεν είναι να είμαστε ευχάριστοι. Η κυβέρνηση θα κάνει όλες τις ενέργειες που θα κρατήσουν όρθια την επιχείρηση, τους εργαζόμενους και την εθνική οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Στο θέμα της ΔΕΗ δεν είστε κατήγοροι, είστε κατηγορούμενοι… Σήμερα ανοίγει, και θα έχει και άλλα επεισόδια και στη Βουλή, και στη Δικαιοσύνη» παρατήρησε μάλιστα ο Κωστής Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την αναζήτηση ευθυνών για την κατάσταση της ΔΕΗ. Θέμα ενδεχόμενων πολιτικών ή ποινικών ευθυνών της προηγούμενης κυβέρνησης για τη ΔΕΗ είχε θέσει στον ΣΚΑΪ και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αναφερόμενος στις δημοπρασίες λιγνιτικής κι υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ ο υπουργός τόνισε ότι προκειμένου να καταργηθεί το σχέδιο της "μικρής ΔΕΗ" που είχε προωθήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, το οποίο θα εξασφάλιζε έσοδα για την επιχείρηση η συμφωνία με τους θεσμούς είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατά 600 εκατομμύρια ευρώ, «χρήματα τα οποία κέρδισαν οι ανταγωνιστές της, οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς εναντίον των οποίων ξιφουλκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να ζημιώνεται η ΔΕΗ και να γελάνε οι ανταγωνιστές της. Δεν δεχόμαστε να συνεχιστούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και δεν θα υποχωρήσω σε κανένα γραφειοκράτη των Βρυξελλών σε αυτό το θέμα». «Τα μεγάλα συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο επί ζημία της ΔΕΗ από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.
 
Αναφερόμενος στα τιμολόγια, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι ο εξορθολογισμός δεν θα έχει καμία επίπτωση στο βασικό τιμολόγιο εξαιτίας της μείωσης του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ ενώ η επίπτωση από τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας θα είναι 2,5 ευρώ το μήνα. Για τον περιορισμό της έκπτωσης που ισχύει για τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση ο υπουργός έκανε λόγο για δίκαιη απόφαση, σημειώνοντας ακόμη ότι είναι οι πρώτοι που θα κερδίσουν από την σωτηρία της επιχείρησης.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε, εξάλλου, ότι θα επανεξεταστεί ο κανονισμός που επιτρέπει σε κάποιον να «φεσώνει» τη ΔΕΗ και να πηγαίνει σε εναλλακτικό πάροχο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είμαι υπέρ του ανοίγματος της αγοράς αλλά όχι υπέρ του φεσώματος» ενώ ανήγγειλε ότι θα θεσπιστεί νομοθεσία που θα επιτρέπει στη ΔΕΗ να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία. «Δεν μπορεί η ΔΕΗ να λειτουργεί με το νόμο που λειτουργούν οι αστικές συγκοινωνίες» σημείωσε. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ προειδοποίησε ότι «δημιουργείται συστημικός κίνδυνος για την οικονομία αν δεν πάρουμε μέτρα. Η διοίκηση θα κάνει ό,τι απαιτείται και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση και να αποφύγουμε αυτό το σενάριο». Ο κ. Στασσής ανέφερε ακόμη ότι θα εφαρμοστεί από τις αρχές του έτους νέα εμπορική πολιτική για τους συνεπείς καταναλωτές, ανάλογα με την κατανάλωση και τη διάρκεια του συμβολαίου, προβλέποντας μάλιστα ότι τα πρώτα αποτελέσματα σε επίπεδο ισολογισμού θα φανούν πιθανώς και εντός του 2020.

Για κινδυνολογική και καταστροφολογική παρουσία του υπουργού ΠΕΝ, έκανε λόγο ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, με στόχο -όπως είπε- να δικαιολογηθεί η επιβάρυνση των 500 εκατομμυρίων ευρώ για τους καταναλωτές. Ο τομεάρχης Ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ είχαν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου ενώ σημείωσε ότι κατά την περίοδο 2015- 2018 μειώθηκαν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 12%.

Για παραλείψεις, απόκρυψη της πραγματικότητας, άστοχες επισημάνσεις και αντιφάσεις κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Πάνος Σκουρλέτης, τέως υπουργός ΠΕΝ, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ πράγματι έχει δυσκολίες, αλλά δεν ισχύει ότι υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ. Έθεσε το ερώτημα γιατί να προχωρήσει περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ χαρακτήρισε καταστροφική επιλογή την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.

Στο μεταξύ, οι τεχνικοί της ΔΕΗ σε ανακοίνωσή τους υπεραμύνεται της μειωμένης τιμής του ρεύματος στο προσωπικό της επιχείρησης, λέγοντας ότι η μείωση της έκπτωσης συνιστά μείωση μισθού που προέρχεται από την επικύρωσή της ΕΣΣΕ του 1991. Επίσης αντιτίθενται στην κατάργηση ή μείωση περαιτέρω κατά 5% της έκπτωσης λόγω συνέπειας των καταναλωτών. 

Επίσης, αντιδρούν στη μεταβίβαση αρχικά του δικτύου στο ΔΕΔΔΗΕ  και στη συνέχεια πώληση του, καθώς σχολιάζουν ότι με αυτόν τον τρόπο ο όμιλος αποδυναμώνεται από σημαντικότατα και ζωτικής σημασίας κέρδη. Έτσι, λοιπόν, θα δημιουργήσουν μία επιχείρηση ανάπηρη, αφού θα έχουν αποκοπεί όλα τα κερδοφόρα κομμάτια της σε ιδιώτες και αυτό που θα μείνει είναι τελικά εκείνο που θα έχουν «σώσει».

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ