Προαναγγελία Σταϊκούρα για δεύτερη ευκαιρία στον νέο πτωχευτικό κώδικα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Ναντίν Χαρδαλιά
 
Ευνοϊκές προβλέψεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά στον επικείμενο πτωχευτικό κώδικα εν είδει δεύτερης ευκαιρίας, προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών από τη Βουλή, παραθέτοντας παράλληλα στοιχεία αναφορικά με τους πολίτες που επιχειρούν να υπαχθούν στο νόμο προστασίας α' κατοικίας και επαναλαμβάνοντας ότι μόλις 2.000 οφειλέτες που κατέθεσαν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα αξιολογούνται από μία περίμετρο προστασίας που αφορά 131.808 πολίτες.
 
Δεύτερη ευκαιρία στον νέο πτωχευτικό κώδικα
 
«Δεν μπορούμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Το ιδιωτικό χρέος είναι απειλή για την κοινωνική συνοχή. Εμείς επιδιώκουμε να δώσουμε  μια ευκαιρία για μια νέα αρχή, ώστε να πάψει η χώρα να δέχεται τις ανισότητες και να τεθούν προ των ευθυνών τους οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Σε αυτές τις ράγες θα κινηθούμε. Θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αρκετές ευνοϊκές προβλέψεις», επισήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφορικά με τον πτωχευτικό κώδικα που αναμένεται την Άνοιξη.
 
Πλειστηριασμοί & προστασία α' κατοικίας

Ως προς την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για υπαγωγή στον νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο Υπουργός Οικονομικών, σημείωσε πως παρότι η περίμετρος προστασίας αφορά δυνητικά 131.808 πολίτες, αξιολογούνται μόλις 2.000 που υπέβαλλαν αίτηση, καθώς το 1/3 δηλώνει διεύθυνση κατοικίας άλλη από αυτή που αναγράφεται στη φορολογική δήλωση ή δεν πληροί το κριτήριο καθυστέρησης των 90 ημερών.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι χθες στην ειδική πλατφόρμα είχαν μπει 65.393 πολίτες, δηλαδή μόλις 1 στους 2 από εκείνους που μπορούσαν να κάνουν χρήση, ενώ οι 22.000 εξ αυτών αρνούνται την άρση του απορρήτου τους.
 
«Τους ψάχνουμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να μπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι», υπογράμμισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ως προς τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ο Υπουργός Οικονομικών, παραδέχτηκε ότι θα συνεχίσουν να γίνονται όπως και στο παρελθόν και σήμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο από τους 20.000 το 2019, το 1/3 των πολιτών πλήρωσε τελικά κανονικά, 1/3 κατέφυγε σε νομικές ενέργειες και για άλλο 1/3 εξ αυτών πραγματοποιήθηκε ο πλειστηριασμός της κατοικίας κι άλλων περιουσιακών στοιχείων.