Πόλεμος στην Ουκρανία: Πετρέλαιο και χρυσός στα ύψη - Xρηματιστήρια σε νευρική κρίση

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει σήμερα την ολομέτωπη επίθεσή του στην Ουκρανία, βομβαρδίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Χαρκίβ, και σφίγγοντας τον κλοιό στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να διεξαχθεί ο τρίτος γύρος ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων, χωρίς πολλές ελπίδες πως θα φέρει καρπούς.

Η επιδείνωση της ένοπλης σύρραξης και η σχεδόν πλήρης διακοπή των εξαγωγών ρωσικού αργού προκαλούν την ανάφλεξη της τιμής του πετρελαίου. Το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας άγγιξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τα 140 δολάρια, επίπεδο που δεν απέχει πολύ από το απόλυτο ρεκόρ της τιμής του.

Οι βασικοί δείκτες σε χρηματιστήρια της Ασίας (Τόκιο, Χονγκ Κονγκ...) έπεφταν κατά 3% και πλέον νωρίτερα, ενώ ο χρυσός, αξία-ασφαλές καταφύγιο, τιμάται πλέον πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά.

Η συνεχιζόμενη απογείωση των τιμών του πετρελαίου ακολούθησε δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος διαβεβαίωσε χθες ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν «πολύ ενεργά» το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, πράγμα που επιβεβαίωσε αργότερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι σε ό,τι αφορά την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, η Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε πως εναντιώνεται στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο ρωσικό φυσικό αέριο και στον ρωσικό άνθρακα, τονίζοντας πως οι κυρώσεις πρέπει να μπορούν «να διαρκέσουν».

«Δεν θα είχε κανένα νόημα αν σε τρεις εβδομάδες ανακαλύπταμε ότι δεν έχουμε πλέον παρά μόνο μερικές ημέρες ηλεκτροδότησης και άρα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις κυρώσεις», είπε η κυρία Μπέρμποκ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε πάρα πολύ υψηλό οικονομικό τίμημα», αλλά «αν αύριο στη Γερμανία ή στην Ευρώπη έσβηναν τα φώτα αυτό δεν θα σταματούσε τα άρματα μάχης» της Ρωσίας, πρόσθεσε.

Η Γερμανία εισάγει από τη Ρωσία το 55% του αερίου που καταναλώνει, το 42% του πετρελαίου και άνθρακα. Το Βερολίνο κάνει την αυτοκριτική του για τον υψηλό βαθμό εξάρτησής του από τη Ρωσία σε ό,τι αφορά την ενέργεια μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να τη μειώσει.

Αν και, στη θεωρία τουλάχιστον, το πετρέλαιο εξαιρείται από τις δυτικές κυρώσεις μέχρι σήμερα, οι ρωσικές εξαγωγές έχουν μειωθεί θεαματικά, αφού οι αγοραστές λιγόστεψαν δραστικά. Η Shell ήταν από τις λιγοστές εταιρείες που πήραν το ρίσκο την περασμένη εβδομάδα, αγοράζοντας 100.000 τόνους ρωσικού αργού, προκαλώντας την οργή της ουκρανικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ