Η συνεδρίαση έρχεται σε μία κρίσιμη καμπή για τη Γηραιά Ήπειρο, στον απόηχο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας από την Standard and Poor’s και της δημοσιοποίησης στοιχείων που καταδεικνύουν ότι η ανεργία στην ευρωζώνη ανήλθε στο ιστορικό υψηλό του 10,9% κατά τον Μάρτιο.
Καθώς οι φωνές κατά της μονολιθικής λιτότητας πληθαίνουν, οι ισχυροί άνδρες της ΕΚΤ θα κληθούν να συζητήσουν μείωση του βασικού επιτοκίου κάτω από το 1% (που παραμένει απίθανο) και ενδεχόμενη επανενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (SMP) που τηρεί η Τράπεζα.
Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί ένα ισχυρό μέσο μείωσης του κόστους ομολογιακού δανεισμού μίας χώρας και χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα για την υποστήριξη της Ελλάδας και της Ιταλίας. Επαναλειτουργία του SMP θα χρησίμευε ως σανίδα σωτηρίας για την υπερχρεωμένη Ισπανία.
Η Ισπανία είναι άλλωστε πλέον το επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης, με τη Μαδρίτη να παρακολουθεί ανήμπορη καθώς τα επιτόκιά του δεκαετούς ομολόγου της άγγιξαν το 6% κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Τυχόν αύξηση του κόστους δανεισμού στο 7% συνιστά σημείο χωρίς επιστροφή για ένα κράτος, καθώς ένα τόσο υψηλό επιτόκιο καθιστά την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους αδύνατη.
Η υπόθεση της Ισπανίας πιθανότατα θα αναζωπυρώσει τις διχογνωμίες και εντός ΕΚΤ για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωτράπεζα.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει απορρίψει εκκλήσεις για «πάγωμα» του συνόλου των μέτρων που έχει λάβει κατά της κρίσης, ενώ ο αντιπρόεδρος, Βίτορ Κονστάνσιο, παραδέχτηκε χθες ότι υπάρχουν «πολύ σοβαροί» κίνδυνοι για την οικονομία της ευρωζώνης. Τα σχόλια του κ. Κονστάνσιο ήρθαν έπειτα από τη δημοσίευση έκθεσης της εταιρείας Markit, που έδειχνε καθίζηση του βιομηχανικού τομέα κατά τον Απρίλιο.
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιένς Βάιντμαν, έχει ταχθεί δημόσια εναντίον της αγοράς ομολόγων της Ισπανίας. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η παροδική αύξηση του κόστους δανεισμού μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για τα υπερχρεωμένα κράτη να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις λιτότητας.
Τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, η ΕΚΤ διέθεσε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης μέσω χαμηλότοκων δανείων τριετούς διάρκειας. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπούσε στην αποτροπή μίας κρίσης ρευστότητας στην αγορά και στη μείωση του κόστους δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς οι επωφελούμενες τράπεζες όφειλαν να επενδύσουν μέρος των δανείων σε κρατικά ομόλογα.
Έπειτα από αυτή την κίνηση όμως, η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι δεν προτίθεται να επαναλάβει παρόμοιες παρεμβάσεις, παρακινώντας τα υπερχρεωμένα κράτη να υλοποιήσουν μέτρα σκληρής λιτότητας προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών. Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.